Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 7. jaanuar 2020

Rahvusvaheliste kaubatehingute käibemaksuga maksustamine

Alates 1. jaanuarist 2020 jõustusid käibemaksuseaduse muudatused, millest kaks olulisemat on seotud rahvusvaheliste kaubatehingutega. Muudatuste valguses on asjakohane üle vaadata ka olemasolevad reeglid, eelkõige need kohad, mis on seni kõige rohkem küsimusi tekitanud.
Maksuekspert Tõnis Elling käsitleb rahvusvaheliste kaubatehingute maksustamist
Foto: Meeli Küttim

Kauba käibe tekkimise koha reeglid on sätestatud käibemaksuseaduse (KMS) §-s 9. Võrreldes teenuse käibe tekkimise koha määramisega on kauba puhul alati hea jälgida kauba füüsilist asukohta. See on esimene kasulik vihje, kuidas käibe tekkimise kohta määrata, kui pole kuskilt võimalik kohe täpselt üle kontrollida. Hea on meeles pidada, et kui kaup saabub Eestisse või müüakse Eestis, tehakse ostjale kättesaadavaks Eestis või müüakse Eestist teise riiki, siis tekib kauba käive tavaliselt Eestis. Natuke allpool räägin ka mõnedest eranditest. Samuti tasub tähelepanelik olla, et alati ei tähenda see, et käive tekib Eestis, seda, et käibemaksukohustus tekib Eestis. Näiteks kauba ühendusesisese käibe või ekspordi puhul tekib käive küll Eestis, aga käibemaksukohustust Eestis ei teki. Ühendusesisene käive ja eksport maksustatakse Eestis 0%-lise käibemaksumääraga.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700