Uudised
Ainult tellijale

Rahvusvaheliste kaubatehingute käibemaksuga maksustamine

Alates 1. jaanuarist 2020 jõustusid käibemaksuseaduse muudatused, millest kaks olulisemat on seotud rahvusvaheliste kaubatehingutega. Muudatuste valguses on asjakohane üle vaadata ka olemasolevad reeglid, eelkõige need kohad, mis on seni kõige rohkem küsimusi tekitanud.

Maksuekspert Tõnis Elling käsitleb rahvusvaheliste kaubatehingute maksustamist  Foto: Meeli Küttim

Kauba käibe tekkimise koha reeglid on sätestatud käibemaksuseaduse (KMS) §-s 9. Võrreldes teenuse käibe tekkimise koha määramisega on kauba puhul alati hea jälgida kauba füüsilist asukohta. See on esimene kasulik vihje, kuidas käibe tekkimise kohta määrata, kui pole kuskilt võimalik kohe täpselt üle kontrollida. Hea on meeles pidada, et kui kaup saabub Eestisse või müüakse Eestis, tehakse ostjale kättesaadavaks Eestis või müüakse Eestist teise riiki, siis tekib kauba käive tavaliselt Eestis. Natuke allpool räägin ka mõnedest eranditest. Samuti tasub tähelepanelik olla, et alati ei tähenda see, et käive tekib Eestis, seda, et käibemaksukohustus tekib Eestis. Näiteks kauba ühendusesisese käibe või ekspordi puhul tekib käive küll Eestis, aga käibemaksukohustust Eestis ei teki. Ühendusesisene käive ja eksport maksustatakse Eestis 0%-lise käibemaksumääraga.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  Seotud lood
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne LõhmusRaamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Külli Reino
  Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel:
  Cätlin Puhkan
  Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700