Autor: Raamatupidaja.ee • 19. detsember 2019

Windows 7 kasutajad peavad operatsioonisüsteemi uuendama

Microsoft lõpetab 14. jaanuaril 2020 operatsioonisüsteemi Windows 7 toetamise. Kuigi Windows 7 operatsioonisüsteemiga arvutit saab edasi kasutada, soovitab Riigi Infosüsteemi Amet tarkvara kiiremas korras välja vahetada. Pärast toe lõppemist ei pruugi arvutis töötada ka DigiDoc tarkvara.
Foto: pixabay

„Microsofti toe kadumine tähendab seda, et Windows 7 enam ei uuendata ega paigata ning kriitilised turvanõrkused säilivad. Tulevikus on vana tarkvaraga arvutikasutajaid lihtsam haavata läbi turvaaukude, mida jaanuari keskpaigast enam ei lapita. Iga päevaga muutub tarkvara ebaturvalisemaks, sest avastatakse uusi nõrkuseid ning juba avastatud nõrkused säilivad, “ ütles RIA elektroonilise identiteedi osakonna juht Margus Arm.

Tema hinnangul võib kurjategijatel kuluda uuenduste puudumisel mõni nädal või kuu, et hakata nõrkusi ära kasutama. „Piltlikult öeldes hakkab arvuti uks vaikselt lahti vajuma ning kurjategijatel tekib ajapikku võimalus varastada näiteks inimeste isiku- ja krediitkaardiandmeid või pääseda kogu arvuti sisule ligi,“ lausus Arm.

Windows 7 toe lõpetamine tähendab ka seda, et teised teenusepakkujad lõpetavad oma programmide toetamise Windows 7 versioonil ning pole tagatud, et need töötavad viperusteta ja on turvalised. Üheks selliseks on ID-tarkvara DigiDoc4. „See tähendab, et Windows 7 kasutades ei pruugi toimida näiteks digiallkirja lisamine või dokumendi krüpteerimine. Selleks, et tagada mistahes programmi töö, tuleks alati kasutada kõige värskemaid versioone,” ütles Arm.

DigiDoc tarkvara töötab Windows 8.1 ja 10, MacOS, Linuxi ning Androidi ja iOS-i operatsioonisüsteemis. DigiDoc tarkvara on kasutusel umbes 600 000 arvutis ning ligi 15% kasutajatest on selle paigaldanud arvutisse, mis kasutab veel Windows 7 operatsioonisüsteemi.

Allikas: Riigi Infosüsteemi Amet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700