Autor: Raamatupidaja.ee • 1. november 2019

Arvestusvaldkonna edendaja 2019: kandidaat nr 7 Enno Lepvalts

Läbi aasta vahendab ajakiri Raamatupidamise Praktik arvestusala valdkonnas tegutsevate ja/või seda tugevalt mõjutavate inimeste töiseid saavutusi ja parimaid praktikaid.

Koostöös Excellent Business Solutionsiga valime ajakirja kaanepersoonide seast välja arvestusvaldkonda sel aastal kõige enam mõjutanud professionaali.

Enno Lepvalts: raamatupidamine ei ole arvepidamine!

„Kui me Eero Käärikuga 1996. aastal ettevõtte asutasime, oli eesmärk kõigepealt jalad alla saada ja siis muudkui kasvada. Nüüd olemegi Eestis esimese kümne raamatupidamisfirma seas – seega meie suurem eesmärk on täidetud,” avaldab Vesiir OÜ omanik ja juht Enno Lepvalts.

See, et kuulutakse Eesti kümne suurema hulka, ei tähenda sugugi, et enam eesmärke poleks. Need on lihtsalt teistsugused. Samuti ei ole Enno rabanud aastakümneid Vargamäe Andrese moodi hullumoodi tööd teha ega võistelnud kiusliku naabrimehega, vaid on tugeva reaalainete inimesena püüdnud algusest peale keskenduda targale tööle, õigete äripartnerite ja klientide leidmisele ning kvantiteedi ja tagumikutundide tegemise asemel kvaliteedile. „Meie töötajad ei pea istuma kontoris, kui neil parasjagu tööd ei ole,” selgitab Enno, kes ise jõudis finantsvaldkonda veidi ebaharilikku teed pidi. Samuti kinnitab Enno isiklikust kogemusest, et eduka raamatupidamisbüroo omanik ja juht ei pea tingimata olema finantsharidusega, ehkki valdkonda peab tundma väga põhjalikult – muidu edulootust ei ole.

On asju, millega Enno tänases raamatupidamises ei lepi. „Näiteks ma ei salli sellist koonddokumentide põhjal tehtud raamatupidamist, kus mingid tehingud kaovad ära ja mingid tehingud liidetakse lihtsalt kokku. Kui nüüd kuskil tekib mingi viga, siis ei saa ma seda kohe kontrollida, vaid pean hakkama uuesti kaevuma kusagile juba ära pandud dokumentidesse. See, et meie siin iga tehingu kajastame, oli paljudele tööle tulijatele üllatus.”

Juhina võib Enno olla hea ja mõistev, aga vajaduse korral ka karm. „Tõsi, ega ma siin kellelgi kätt ei hoia. Aga kui töötaja ise näeb, et ta saab siin kutsealaselt areneda, siis ta näeb ka seda, et tema ülemus ei ole mingi monstrum ja minu poole võib alati pöörduda,” naerab Enno. „Ma ei mõista kedagi kohe hukka ja minu poole võib probleemide korral alati julgelt pöörduda. Mõnikord olen siiski ka veidi karmimalt öelnud. Ütlen nii, et ma sallin vigu, aga ma ei salli lollust, mis väljendub selles, et inimene ei vaevu arusaamatuse korral küsima, vaid teeb midagi, mida ta ei oska, ja seega laseb vea läbi või jääb oma ülesande juures toppama. See mulle ei meeldi. Tule ja küsi, kui ei tea.”

Raamatupidajate päev 2019: Maksukarusell

8. november 2019 - Cinamon Mall of Tallinn T1

Mis ootab ees aga viie või kümne aasta pärast, on raske ennustada, ehkki soovid, unistused ja eesmärgid peavad ettevõtjal ikka olema. Enno usub, et ta jääb siiski raamatupidamisfirma juhiks, sest sellesse on ta aastakümneid panustanud ning see on asi, millega ta elatist teenib ja lapsi koolitab. „Kui pereelust rääkida, siis töö tõttu ei jää alati pere jaoks nii palju aega, kui ma sooviks,” nendib ta. Siiski võtab ta koos lastega päris palju ette – näiteks on nad osalenud ka Robotexi võistlusel, sest tehnoloogiaasjatundjast isa käe all pannakse mõnigi asi koos liikuma. „See on olnud väga põnev ettevõtmine.”

Tulevikus muutub raamatupidamine aga kindlasti ja sellega koos ka Vesiir. „Tuim sisestustöö kaob ära ja selle asemel suureneb tehnoloogia osatähtsus. Tulevikus on tarkvara a ja o. Ühesõnaga – seda paberil asjaajamist jääb edaspidi väga väheks. Võib-olla lepingud on ainsad, mida me tulevikus paberi kujul kätte võtame,” pakub Enno.

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700