Autor: Kadi Heinsalu • 6. mai 2019

Kaua kehtib saatekiri eriarstile või vereproovile?

Perearst saadab patsiendi tihti saatekirjaga edasi kas eriarstile või laborianalüüsidele. Kaua sellised saatekirjad kehtivad?

Haigekassa avalike suhete ja tervise edenduse osakonna peaspetsialist Vivika Tamra selgitas, et saatekiri on ühe arsti poolt väljastatud dokument, kuhu suunav arst kirjutab konsulteerivale arstile küsimused ja lahendamist vajavad probleemid tulenevalt patsiendi tervislikust seisundist. „Kui saatekirja väljastamisest on möödas juba aasta, soovitame kindlasti perearstiga uuesti konsulteerida, kas tervisemure on muutunud või lahenenud, kas oleks vajalik teha täiendavaid uuringuid või kas oleks vajalik pöörduda mõne teise erialaspetsialisti poole, mis nõuaks uue saatekirja väljastamist vms,“ lausus ta. „Ühte saatekirja korduvalt kasutada ei saa.“ Seega kehtib eriarsti saatekiri vähemalt aasta.

Kui kaua kehtib laborianalüüsi saatekiri?

Analüüside saatekirjale kehtivad haigekassa esindaja teada samad reeglid, kuid see ei pruugi nii olla. Mingi seadus seda otseselt ei reguleeri. Nii on asutused ja perearstid ise paika pannud oma reeglid.

Saatekiri eriarstile kehtib reeglina kauem kui vereproovile. Foto: Andriy Popov

Loe virtuaalkliinikust, kui kaua erinevate laborite analüüside saatekirjad kehtivad.

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700