Uudised
Ainult tellijale

Edasimüügi eest kunstiteose autorile makstud tasu ei ole käive

2018. aasta jaanuaris esitas Euroopa Komisjon Euroopa Liidu Kohtule (Euroopa Kohtule) hagi Austria vabariigi vastu, väites, et Austria maksustab käibemaksuga algupärase kunstiteose edasimüügil teose autorile makstavat tasu. Kui algupärase kunstiteose autor võõrandab oma teose, siis on see käibemaksuga maksustatav tehing. Kui aga selle sama teose edasimüügil makstakse autorile kompensatsiooni, edasimüügi talumise eest, siis see ei ole komisjoni arvates käive, mida tuleks käibemaksuga maksustada.

Euroopa Komisjon saatis 17. oktoobril 2014 Austria Vabariigile märgukirja, milles juhtis tähelepanu halduspraktikale, mille järgi maksustatakse käibemaksuga algupärase kunstiteose autori tasu teose edasimüümise eest. Selles kirjas leidis komisjon, et nimetatud tasu puhul ei ole tegemist tasuga sellise kunstiteose autori loomingu eest. Tasu teose edasimüümise eest makstakse otse seaduse alusel, et võimaldada autoril saada proportsionaalselt kasu oma teose majanduslikust edust. Edasimüümise tasu saamisel ei ole tegemist tarne või teenusega, mida teeb autor, ja seega puudub käibemaksuga maksustatav tehing.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Cätlin Puhkan
  Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700