Autor: Juta Tikk, Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor • 17. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihtaktsiateks konverteeritavad väärtpaberid

Konverteeritavad väärtpaberid lasevad investoril saada ettevõtte edust suuremat kasu või sekkuda ettevõtte juhtimisse aktiivsemalt kui tavaline võlausaldaja. Selleks tuleb konverteeritavad väärtpaberid lihtaktsiateks vahetada.
Juta Tikk kirjutab konverteeritavatest väärtpaberitest aktsiakasumi arvutamise kontekstis
Foto: Meeli Küttim

Vahetuse tõttu muutub lihtaktsionäridele kuuluv puhaskasum, näiteks jääb ära vajadus maksta võlakirjadelt intressi või eelisaktsiatelt dividendi. Samas aga suureneb käibelolevate lihtaktsiate kaalutud keskmine arv. Seega hakkab kasum nüüd jagunema suurema arvu lihtaktsiate vahel ja lihtaktsia väärtus võib väheneda, mida erialakeeles nimetatakse lahjenemiseks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700