Autor: Christer Haimi, CHK juhataja • 18. märts 2019

Millal tekib Soomes ärikasumi deklareerimise kohustus?

Eesti ettevõte peab esitama Soome Maksuametile tuludeklaratsiooni või selgituse oma Soome äritegevuse kohta 4 kuu jooksul peale majandusaasta lõppemist. Kui majandusaasta lõppes 31.12.2018, tuleb ettevõtte tuludeklaratsioon esitada hiljemalt 30.04.2019.

Mis juhtub kui Soomes kasum deklareerimata jätta?

Soomes ärikasumi deklareerimata jätmise tagajärjeks võib olla Soome maksuameti poolt teostatav hinnanguline maksustamine, kus Soome maksuamet omistab ettevõttele ise Soome ärikasumi ning määrab sellelt ettevõtte tulumaksukohustuse. Kui ettevõte ise õigeaegselt ja vabatahtlikult ei deklareeri makse ära ja need määrab Soome maksuamet, siis on kohustus Soome maksuametil määrata ka lisamaksu, mille suurus sõltub rikkumise raskusest. Veel võib Soome maksuamet lisasanktsioonina kustutada ettevõtte ettemaksuregistrist.

Millal tekib deklareerimise kohustus?

Välismaisel ettevõttel tuleb esitada Soome maksuametile ettevõtte tuludeklaratsioon kui täidetud on vähemalt üks alljärgnevast tingimusest:

Ettevõttel on

1. Soomes püsiv tegevuskoht;

2. Soomes kinnisvara;

3. osa kontsernituludest Soomes;

4. asukohariigiks riik, millega Soomel puudub maksuleping.

Ehitus- või paigaldustöid teostaval välismaisel ettevõttel tuleb ettevõtte maksudeklaratsioon esitada igal aastal hoolimata sellest kas ettevõttel on püsiv tegevuskoht või mitte. Maksudeklaratsioon tuleb esitada ka siis, kui Soome maksuamet on seda eraldi nõudnud. Näiteks, kui Soome maksuamet saadab postiga ettevõttele maksudeklaratsiooni on see märk sellest, et Soome maksuamet ootab ettevõttelt maksudeklaratsiooni esitamist.

Kuidas deklareerida ärikasumit Soomes?

Millal peetakse Eesti ettevõtte tulu Soome kasumiks?

Eesti äriühingu Soomes teenitud ärikasumit maksustatakse Soomes sellisel juhul, kui äriühingul tekib Soomes püsiv tegevuskoht. Osade tulude puhul on äriühing siiski kohustatud tasuma tulumaksu Soomele ka juhul, kui püsivat tegevuskohta ei teki, näiteks kinnisvara rendi või müügi korral.

Autor: Ahto Sooaru
Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700