Autor: Raamatupidaja.ee • 5. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saamata jäänud töötasu

Mida teha, kui tööandja ei maksa tehtud töö eest tasu ja millised on kirjaliku töölepinguta töösuhte riskid, selgitab Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja Kaire Saarep.
Saamata jäänud töötasu saab välja mõista üksnes töövaidluskomisjon või kohus
Foto: scanpix

Küsimus: Olen töötanud neli kuud ehitusel. Esimene kuu maksis tööandja palga nii nagu kokku leppisime, kuid teisel kuul hakkas mittemaksmiseks erinevaid vabandusi otsima. Seejärel maksis 50 euro kaupa kokku 300 eurot, kuid ülejäänud tasud kolme kuu töötamise eest on saamata. Lepingut me ei sõlminud, rääkisime ainult telefoni teel ning töötasu maksis sularahas. Nüüd avastasin, et tööandja ei ole ka makse tasunud, kuigi lubas maksud korrektselt tasuda. Mida teha? Kas Maksu- ja Tolliameti või Tööinspektsiooni poole pöördumisest oleks abi?

Vastab Kaire Saarep, Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja: Saamata jäänud töötasu vaidlus on eraõiguslik vaidlus ehk see tähendab seda, et töötajal tuleb saamata jäänud tasu saamiseks pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtu poole. Vaidluses tuleb töötajal esmalt tõendada, et tegemist oli töösuhtega. Üldjuhul tõendab töösuhet töötaja ja tööandja vahel sõlmitud kirjalik tööleping. Kui töötaja asub tööle kirjalikku töölepingut sõlmimata, siis võtab ta endale teadlikult riski, kus tal on tulevikus töösuhte tõendamine ja seeläbi ka saamata jäänud tasude saamine oluliselt keerukam.

Samas ei tähenda kirjaliku lepingu puudumine seda, et töösuhet poleks sõlmitud. Tööle asumisel, ka ilma kirjaliku lepinguta, loetakse tööleping sõlmituks juhul, kui töötaja asub tegema tööd, mille tegemist võib vastavalt asjaoludele eeldada üksnes tasu eest. Suulist töösuhet on võimalik tõendada kirjavahetustega töötaja ja tööandja vahel (facebook, e-kiri, sms), fotodega töökohal jms.

Järgmisena tuleb vaidluses tõendada saamata jäänud töötasu suurust. Üldjuhul on kõige paremaks tõendiks kirjavahetus tööandjaga, kus on kokku lepitud konkreetsetes summades, lisaks tööandja poolt kinnitatud töögraafikud, tehtud töötundide arvestus või jällegi kirjavahetus, kus tööandja on kinnitanud, mitu tundi tööd töötaja tegi.

Saamata jäänud töötasu saab välja mõista üksnes töövaidluskomisjon või kohus. Kui otsus on töötaja jaoks positiivne ja jõustunud, kuid tööandja endiselt ei tasu väljamõistetud tasu, siis pöördub töötaja jõustunud otsusega kohtutäituri poole.

Tööinspektsiooni nõustamisjuristid saavad anda nõu ja selgitusi töölepingu seaduse ja selle alusel antud õigusaktide kohta, nt kuidas pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtu poole, millised on aegumistähtajad, kuidas töösuhet üles öelda jne. Maksu- ja tolliamet saab kontrollida ja alustada vajadusel menetlust tasumata maksude osas, kuid ei Tööinspektsioon ega Maksu- ja Tolliamet ei saa töötajale välja mõista saamata jäänud töötasu.

Allikas: tooelu.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700