Autor: Raamatupidaja.ee • 5. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prakadeemik Ülle Pärl

Kui Ülle Pärl oli seitsmendas klassis, lubas ta endale, et ei hakka mitte iialgi õpetajaks. Selleks, et vanne oleks veenvam, pani selle päevikusse kirja ka. Ajapikku lubadus ununes ning nüüd on Ülle üks nõutumaid majandusarvestuse lektoreid, kelle energia ja sihikindlus muudavad maailma.

„Kohe kindlasti ei ole ma puhas õppejõud, ning kohe kindlasti pole ma puhas akadeemik ja teadlane – vastupidi! Arvan, et minu kohta on ehk kohane öelda prakadeemik, mis on täiesti rahvusvaheline sõna,” leiab Ülle. „See on siis nii praktik − ettevõtte juht, ettevõtja, konsultant, juhtimistiimi liige − kui ka akadeemik,” põhjendab ta.

Ülle esimene kõrgharidus on Eesti Põllumajanduse Akadeemiast, nüüdsest Eesti Maaülikoolist: ökonoomika ja organiseerimise diplom kiitusega (cum laude). Tänapäeva mõistes on see eriala majandusanalüüs ja juhtimine.

Tema isiksuse kujunemises oli olulisim Tartu lähistel asuv reaalainete süvaõppeklassidega Nõo Keskkool, nüüdne Nõo Reaalgümnaasium. Ühe eredama ja põnevama perioodina oma elust kirjeldab Ülle doktoritöö kirjutamise aega.

Kaks doktorikraadi ühe hoobiga

Ülle on inimene, kes Eestis esimest korda sai kaks doktorikraadi ühe kaitsmisega. Protsess kaitsmiseni oli keeruline ja aeganõudev, kuid lõpuks toimus doktorikraadi kaitsmine reaalselt Tampere ülikoolis, videosillaga Tartusse. Otsus tehti kahe ülikooli ühiskomisjoni poolt. Tamperes oli doktorikraadi spetsialiseerumine juhtimine ja arvestus, Tartus aga majandusteadus.

Ettevõtja, konsultant ja akadeemik Ülle Pärl usub endasse
Foto: Andres Jalak

Ülle leiab tagantjärele, et praktikuna oli tema tehtud doktoritööl valdkonna tasandil tervikuna kaunikesti suur kaal – nimelt huvitas teda juba pikemat aega, mispärast üks ja sama info töötab organisatsiooni eri osades erinevalt. Arvestus on informatsiooni kogumine, analüüsimine ja kasutamine. Olen olnud selle kasutamise poole peal, sest kogumine on lihtne, selle saab jätta masinate hooleks,” selgitab ta. „Ehk et – andmed töötavad ühtemoodi, inimesed käituvad sama info baasil organisatsiooni eri osades erinevalt,” jätkab ta. „Ja sellest, kuidas konkreetne inimene aru saab, sõltub edasine tõlgendus, kuidas seda infot mõistetakse ja kuidas sellega edasi talitatakse,” ütleb Ülle.

Raamatupidajast pearaamatupidajaks: kuidas raamatupidamisinfo aitab jõuda õigete juhtimisotsusteni?

Ülle Pärli koolitusele Äripäeva Akadeemias 21.03 saab registreerida SIIN!

Arvestus algab ja lõpeb kommunikatsiooniga

Üllel on hea meel, et 2014. aasta oktoobris välja antud globaalne juhtimisarvestuse raamistik algab lausega: „Arvestus algab ja lõpeb kommunikatsiooniga”. Ülle algatusel ja eestvedamisel loodi Mainori Kõrgkoolis integreeritud magistriprogramm infotehnoloogia ja finantsjuhtimise erialal juba aastal 2006.

Praeguseks õpetab Ülle – peamiselt magistriõppes − mitmes ülikoolis, hinnates kõrgelt nii rahvusvahelist kui ka ülikoolidevahelist koostööd laiemalt. „Teiste ülikoolidega koos töötamise kogemused on äärmiselt olulised. Olen väga tänulik võimaluse eest töötada Tamperes, Sydneys ja Mikkelis. Samuti teaduskoostöö mitmete kolleegidega Soomest, Poolast, Austraaliast, Norrast ja veel paljudest riikidest. Olen praegu valitud dotsent kolmes ülikoolis,” ütleb ta ning leiab, et iga ülikool on erinev ning akadeemilises plaanis need erisused üksnes rikastavad.

Täismahus persoonilugu Ülle Pärlist on Raamatupidamise Praktiku tellijatele loetav SIIN!

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700