4. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muudatused impordi pöördmaksustamisel

Riigikogus läbis esimese lugemise käibemaksuseaduse (KMS) muutmise seadus, kus muuhulgas soovitakse lihtsustada impordi käibedeklaratsioonil pöördmaksustamise reegleid. Seaduse see punkt on planeeritud jõustuma 2019. aasta 1. veebruaril.
Impordi pöördmaksustamise reegleid plaanitakse lihtsustada
Foto: scanpix

Kehtiv KMS sätestab, et maksukohustuslane tohib importi pöördmaksustada siis, kui maksukohustuslane täidab viis tingimust.

1.Ta on olnud registreeritud maksukohustuslasena järjestikku vähemalt eelnevad 12 kuud;

2.tema eelneva 12 kuu kogukäibest on nullprotsendise käibemaksumääraga maksustatav käive moodustanud vähemalt 50%;

3.ta on eelneva 12 kuu jooksul esitanud maksudeklaratsioone üksnes elektrooniliselt;

4.tal ei ole eelneva 12 kuu jooksul olnud tähtajaks esitamata maksudeklaratsioone;

5.tal ei ole eelneva 12 kuu jooksul olnud maksuvõlga.

Eelnõu kohaselt tunnistatakse nendest tingimustest kaks (alla joonitud) kehtetuks ja sellega saavad võimaluse kasutada käibedeklaratsioonil impordi käibemaksu deklareerimist ka need maksukohustuslased, kellel nullprotsendiline käive kas puudub või moodustab kogukäibest väikese osa. Maksudeklaratsioonide elektroonilise esitamise nõue vähemalt viimase 12 kuu jooksul ei ole enam asjakohane, kuna praegu valdavalt esitataksegi maksudeklaratsioonid elektrooniliselt. Samas, maksupettuste vältimise eesmärgil täiendatakse tingimuste loetelu tingimusega, et maksukohustuslasel peab olema laitmatu ärialane reputatsioon, mis aitab tagada, et impordikäibemaksu tasumise ja deklareerimise edasilükkamise õiguse saavad õiguskuulekad isikud.

Ärialase reputatsiooni all on maksuhalduril võimalik hinnata impordikäibemaksu käibedeklaratsioonil deklareerimise õigust taotleva äriühingu ning tema juhtimis- ja kontrollorgani liikmetega seotult näiteks alljärgnevaid asjaolusid:

1.kas juhtimis- ja kontrollorgani liikmete tegevus on kaasa toonud nendega seotud äriühingu pankroti, sundlikvideerimise, tegevusloa peatamise/kehtetuks tunnistamise;

2.kas juhtimis- ja kontrollorgani liikmetega seotud äriühingu(te)l on või on olnud maksuvõlga;

3.kas äriühingul on või on olnud maksuvõlga;

4.kas äriühingu ja tema juhtimis- või kontrollorgani liikme suhtes on alustatud maksumenetlust, mille käigus on tuvastatud olulised maksurikkumised või maksuseaduste, tollieeskirjade või vedelkütuse seaduse rikkumise süüteomenetlust või karistatud viidatud süütegude eest.

Eks aja jooksul selgub, kuidas hakkab maksuhaldur laitmatut ärialast reputatsiooni hindama, aga kindlasti teeb see muudatus paljude maksumaksjate elu lihtsamaks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700