23. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Igal aastal tuleb puhkus välja võtta

Eestlased on maailmas üks töökamaid rahvuseid ja mõnikord võib tekkida tahtmine ka puhkus teadmata ajaks edasi lükata. Samas on puhkuse kasutamata jätmine ja aeg-ajalt pelgalt vabade päevade võtmine nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele koormav.
Kasutamata puhkepäevad aeguvad
Foto: scanpix

Tele2 Eesti personalidirektor Helena Evert tõi välja teaduslikult tõestatud kasud, miks on oluline regulaarselt puhata ja võtta aeg-ajalt kodukontoripäev või lihtsalt hetk iseendale. Samuti tuletab Evert meelde, et kasutamata puhkusepäevad aeguvad ja kui neid ka järgneva aasta jooksul ära ei kasutata, jäädakse ette nähtud puhkusepäevadest lihtsalt ilma.

Eluiga on pikem

Taani teadlaste tehtud uuringus jõuti järeldusele, et mida enam päevas inimene istub, seda lühem on tema eluiga, seda eriti füüsiliselt mitteaktiivsete inimeste hulgas.

„Eestimaalased töötavad aastas keskmiselt 1855 tundi ehk veidi alla 40 töötunni nädalas, mis viib meid OECD raporti kohaselt maailma enim töötavate riikide edetabelis 12. kohale,“ tõdes Evert. „Samal ajal teevad sakslased aasta jooksul vaid 1363 tundi tööd ehk nende töönädal kestab keskmiselt 28 tundi. Selle ajaga saavutatakse sama produktiivsus, mis teistes riikides 40 töötunniga,“ selgitas Evert, pidades oluliseks, et ka Eestis muutuksid tööandjad paindlikumaks.

Vähendab stressi

„Me teame, et stress suurendab erinevate haiguste tekke riski, eriti südameveresoonkonna haiguste puhul,“ rääkis Evert. Pidev istumine ja aeg-ajalt pausideta töötamine soodustab diabeedi, ülekaalulisuse, kontrollimatu stressi ja viha tekkimist. „Uuringud ütlevad, et istumine mõjutab ka põletikunäitajaid ja neil, kes ei puhka piisavalt või ei võta vajalikke pause, võib olla terviseprobleemide risk kuni 50% tõenäolisem,“ tõdes personalidirektor. Seega on väga oluline leida aga puhkusteks ja pausideks.

Tugevdab immuunsust

Krooniline stress nõrgestab immuunsüsteemi, sestap on Ameerika teadlaste sõnul tähtis saada piisavalt und ja olla füüsiliselt aktiivne. Sedasi tugevdab inimene oma organismi ja aitab sellel hakkama saada tööst tuleneva stressiga. Kõige suurem oht langeda stressi ja läbi põleda on neil, kes ennast tööelust kordagi välja ei lülita, sh ka siis, kui nad justkui viibivad puhkusel.

Suurendab produktiivsust

„OECD uuringu tulemused näitavad, et töötatud tundidel ja produktiivsusel on otsene seos,“ märkis Evert ja lisas, et rohkem töötunde tähendab tegelikult vähem efektiivselt töötavaid inimesi. Kõige produktiivsemad riigid maailmas on muide Saksamaa ja Prantsusmaa – mõlemas on enam kui 30 tasustatud puhkusepäeva aastas.

Toetab keskendumisvõimet

2008. aastal Illinois' ülikoolis tehtud uuringu kohaselt peaks olema töö ja lõbu tasakaalus, kuna pidev töötamine ilma puhkuseta vähendab oluliselt keskendumist ja tootlikkust. „Regulaarne töölt vabade päevade saamine parandab inimese keskendumist ja kindlasti muudab ka töö palju meeldivamaks,“ rääkis Evert.

2015. aasta Expedia uuringust selgus, et 85% uuringus osalenud töötajatest olid seisukohal, et puhkuselt naastes on nad palju õnnelikumad. Õnnelikud töötajad on tööandja edu võtmeks, sest puhkusel olles ja tööle mitte mõeldes märkavad inimesed enda ümber toimuvat, ammutavad sellest inspiratsiooni ja tulevad tagasi uute ideede ning energiaga.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700