Autor: Raamatupidaja.ee • 14. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurte elektritarbijate aktsiisisoodustus jõudis seadusesse

Eelmisel nädalal võttis riigikogu vastu seaduse, millega antakse suurtele elektritarbimisega ettevõtetele võimalus saada soodusaktsiisiga elektrit, kui nad täidavad teatud nõuded. Kuigi kaubanduskoda tegi eelnõu menetlemise ajal ettepaneku vähendada soodustust taotleva ettevõtte elektrointensiivsuse taseme nõude 20 protsendilt kümnele protsendile, siis paraku riigikogu seda arvesse ei võtnud.
Suurtele elektritarbimisega ettevõtetel on nüüd võimalus saada soodusaktsiisiga elektrit
Foto: pixabay

Ettevõtjate tagasisidele tuginedes vastab kaubanduskoja hinnangul elektrointensiivse ettevõtja tingimustele hetkel vaid mõni üksik tööstusettevõtja. Seda peamiselt seetõttu, et nende elektrointensiivsuse tase on alla 20 protsendi ning neil ei ole seega võimalik äsja vastu võetud seaduse järgi tarbida soodusaktsiisimääraga elektrienergiat.

Sellest tulenevalt tegi koda riigikogule ettepaneku vähendada eelnõus elektrointensiivsuse nõuet 20 protsendilt 10 protsendini. See ettepanek on kooskõlas ka energiamaksustamise direktiiviga, mis lubab liikmesriigil kehtestada isegi madalamat elektrointensiivsuse nõuet kui 10 protsenti. Paraku riigikogu seda ettepanekut ei arvestanud, selgitades, et kõnealune regulatsioon on esmakordne elektrointensiivsetele ettevõtetele suunatud elektriaktsiisi soodustus, mistõttu ei ole veel võimalik selle mõjusid põhjalikult hinnata. Samuti ei soovi riik eelnõu vastuvõtmist edasi lükata, kuna ettevõtted ootavad selle kiiret jõustumist. Koja hinnangul ei oleks eelnõus ühe numbri muutmine protsessi pikendanud.

Samas nentis riigikogu, et paari aasta pärast saab hinnata soodustuse kasutamise mahtu, mõju riigieelarvele ning Eesti elektrointensiivse töötleva tööstuse ja infoalase tegevuse sektori ettevõtjate konkurentsivõimele. Siis saab hinnata ka kriteeriumide muutmise vajadust.

Kaubanduskoda tegi ka ettepaneku vabastada ettevõtjad kohustusest esitada elektrointensiivsuse arvutamise alusandmete kohta vandeaudiitori järeldused, kui majandusaasta aruanne on auditeeritud ja äriregistrile esitatud.

Vaata vastuvõetud seadust SIIT.

Allikas: Eesti Kaubandus- Tööstuskoda

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700