25. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTÜ sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus

Tõnis Elling selgitab MTÜ sisendkäibemaksu mahaarvamise õigust
Foto: erakogu
Eestis ei käsitleta MTÜ põhikirjalist tegevust ettevõtlusena. Kui aga MTÜ tegeleb ettevõtlusega põhikirjaliste eesmärkide saavutamiseks, tuleb seda käibemaksuga maksustada samadel alustel nagu äriühingute tegevust.

Ettevõtlusega tegelemine ei sõltu isiku juriidilisest vormist, vaid tegevuse sisust. Kui MTÜ tegeleb ettevõtlusega, mis toob kaasa käibemaksukohustuse, siis tuleb MTÜ-le tagada ka sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus. Kui MTÜ tegeleb nii ettevõtluse kui ka mitteettevõtlusega, siis tuleb sisendkäibemaksu mahaarvamisel arvestada ettevõtluse osakaalu ja lähtuvalt sellest rakendada proportsionaalset sisendkäibemaksu mahaarvamist. MTÜ-de ettevõtluse ja käibemaksukohustuse tekkimise kohta on üldine praktika Eestis alles välja kujunemas. Üldistada palju ei saa.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700