13. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rendiarvestuse uus ajastu

Monika Peetson ja Kadri Joosu tutvustavad uut rendiarvestuse standardit IFRS 16
Foto: erakogu
IFRS 16 on uus rendiarvestuse standard, mille tulekut on kaua oodatud ja kardetud. Varade kasutusõiguse, mida varem tundsime kasutusrendina, saab edaspidi võtta bilanssi. Tõenäoliselt puudutab see põhimõtteline muudatus igat Eesti ettevõtet.

Uus standard annab põhjalikud juhised selle kohta, kuidas ära tunda ja käsitleda rendilepinguid nii rentnike kui ka rendileandjate raamatupidamise aastaaruannetes. See asendab standardit IAS 17 „Rendid” ja sellega seotud tõlgendusi. Uus standard toob rentniku raamatupidamisarvestusse olulised muudatused: (a) kasutus- ja kapitalirenti enam ei eristata ning (b) varad ja kohustised kajastatakse kõikide rendilepingute puhul (välja arvatud mõned erandid, mis kehtivad lühiajalisele ja väheväärtuslike varade rendile).

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700