15. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida jaanipäeval ette võtta?

Mida teha jaanipäeval?
Foto: Äripäev
Kohe on saabumas eestlaste oluliseim pidupäev, jaanipäev. Vanarahva sõnul ei või keegi jaanitule äärde jätta tulemata, muidu kummitab laiskus ja unisus terve aasta. Et teid sellest päästa, pakume välja mõned ideed ja toredad paigad, kuhu minna.

Kostüümipidu Jaanipäeval on nii mõnelgi aastal olnud sama temperatuur, mis jõululaupäeval. Sestap sobib kostüümipidu jaanipäeva kui valatul - mida rohkem riidekihte, seda soojem ju on. Jaanipäeva kui pööripäeva ümbrusse sobivad eriti hästi müstikaga looritatud teemad ning kõik haldjate, paharettide, nõidade ja muude olevustega seotu. Nii saab jaanipäeva tavarepertuaarilisada huvitavad ja naljakad riitused, ohverdamised ja nõidumised. Võistelda võib näiteks selgeltnägemises (kes arvab kõige paremini ära, mis on tagurpidi pööratud ämbri all) ja kotijooksu asemel luuajooksus. Ehk õnnestub mõnel lendugi tõusta! Samuti on tulepüha juures sobivateks teemadeks punane värv ja keskaeg. Tean, et mõned humoorikamad tüübid on eriti jahedatel jaanipäevadel ka jõuluteemalist pidu pidanud - koos jõuluvana ja kuusega muidugi. Toredaid kostüüme jaanipäevaks võib leida kapipõhjast, vanavanemate või sõprade käest. Kindla peale minek on muidugi kostüümilaenutused, näiteks Teoteatrist http://www.pidupaev.ee/abimees/teoteater

Jaanipäev kontserdiga – ajavahemikul 17.-23.06 toimub Eestimaal suisa kaks festivali, kus traditsiooniliste klassika ja jazzkontsertide kõrval toimuvad kontsertetendused ja lõunatunnid kohvikus Arturi Juures, kus interpreedid ja heliloojad räägivad muusikast ja oma tegemistest. Festivali suurim magnet on päikesetõusukontsert, mis toimub 23. juunil kell 3 öösel Hüpassaare rabasaarel. Festivalikavaga saab tutvuda siin http://muusikafestival.suure-jaani.ee/festivalist/

Suure-Jaani Muuskafestival

Valgete Ööde Festival Viimsi Vabaõhumuuseumis toob kokku hea muusika ja muhedad inimesed. Kohal on Eesti parimad artistid, Kingu talu õunapuude all jagatakse head-paremat ning aina erilisemaks muutub ka võrratu vaatega mererand, oodates Teid nautima aasta valgemaid õhtuid ja öid.

R. 17.06 kell 20:00 Jüri Pootsmann Bänd & DAGÖL. 18.06 kell 20:00 Mick PedajaP. 19.06 kell 13:00 Perepäev ja lasteetendus „Kaks päeva maal“, erikülaline MeisterJaanN. 23.06 kell 19:00 Viimsi Jaanituli – Folk Higlights Orchestra & Traffic, õhtujuht Mait Trink

Rendi jaanipäevaks sõpradega maja Naudi lihtsalt ühist olemist. Soovi korral saate ühiselt kokata, suvemänge mängida, veemõnusid nautida või lihtsalt omavahel suhelda. Kui sageli sa tegelikult sõbraga elust ja olust sügavamalt räägid? Võib-olla on just jaanipäev aeg, mil sõber vajab sinu lähedust? Järveveere Puhkekeskus ootab teid ilusate majadega Võrtsjärve ääres http://www.pidupaev.ee/abimees/jarveveere-puhkekeskus

Avalikud jaanituled Suuremad jaanituled süüdatakse reeglina igas külakeskuses. Esimesed pidulised alustavad juba kolmapäeval, 22.juunil, kuid enamasti alustatakse pidudega jaanilaupäeval, so 23.juunil kell 18-19. Lõkked süüdatakse kella 21 paiku.

Kolmapäeval, 22.06.2016 Vanamõisa jaanisimman Saue vallas, Vanamõisa vabaõhukeskuses. Peaesinejad KUKERPILLID ja folkgrupp UPPSAR – POPFOLK tantsulavastusega: „Päris Armas Sõbralik Kamp“. Õhtut juhib Sven Sumberg. Lastele lasteprogramm, võistlused, auhinnad, avatud Vanamõisa Miniloomaaed jpm. Vaata ise http://xn--vabahukeskus-uib.ee/sundmus/jaanisimman/

Spido sõprade JAANITULI Oela Külaplatsil Raplamaal Väikeses, kuid toimivas külakogukonnas ootavad teid erinevad bändid, nii et jalga saavad keerutada erinevate stiilide austajad. Õhtut juhib Carl Alas. Esimene bänd alustab kell 18:00 Loomulikult ootaad teid Jaanipäevale kohased võistlused, mängud, jõukatsumised. Parimatele lubatakse ka auhindu! https://www.facebook.com/events/806710909459245/

Neljapäeval, 23.06.2013 Eesti Vabaõhumuuseumi jaaniõhtu. Nii sisukat jaanitulede võrgustikku kohtab harva! Kuid kes siis veel peaks andma ülevaate Eestimaa erinevate piirkondade jaanipäeva traditsioonidest ja kommetest, kui mitte meie pärimuskultuuri kandev Eesti Vabaõhumuuseum. Pidupäev saab alguse kell 19.00 peavärava juures jaanitulede süütamise rongkäiguga. Jaanituled süttivad Nätsi tuuliku lava juures, kiigeplatsil ja külaväljakul. Terve muuseum kihab tegevusest nii noortele, kui vanadele. http://evm.ee/est/sundmused/uritused.e/jaanipaev/769

Viljandi jaanituli Viljandi järve rannas Pööripäeva tähistamine saab alguse juba kell 13.00, mil toimuvad tegevused kogu perele Bangalo juures. Kell 20.00 Saabub võidutuli ja süüdatakase jaanilõkke. Esinevad rahvatantsurühm Pärilised ja erinevad bändid, nii tantsuhuvilised peaksid varbad villi tantsima küllJ Vahepaladeks tantsumuusikale ootavad täiskasvanuid lustlikud rahvamängud. Pärast südaööd mängib plaadimuusikat DJ Tõnis Kotsar. Jaaniõhtut juhib Jaan Kirss

Saku valla jaanituli Üksnurme Rehe küünis Harjumaal Tallinnast vaid 15 min autosõidu kaugusel ootavad teid atraktsioonid lastele, ronimissein adrenaliinijanustele, tantsulõvidele mängib ansambel Folksell. Õhtut juhib Allan Kress.

Nii et kui laiska ja unist aastat ei soovi, siis igal juhul lõkke äärde!

Rõõmsat ja turvalist jaanikut!

Autor: Ann Vainlo, ideedebaas Pidupaev.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700