Autor: Raamatupidaja.ee • 11. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuludeklaratsioon 2016

Esmaspäeval, 15. veebruaril saab hakata tulusid deklareerima
Foto: Andras Kralla
Maksu- ja tolliamet andis ülevaate 2016. aasta tulude deklareerimise olulisematest muudatustest ja nüanssidest. Vaata, kas oled kõigi nüanssidega kursis.

Kui ootad kiiret tulumaksutagastust, siis selle saavad maksumaksjad:

kes esitavad deklaratsiooni elektroonselt;kelle deklaratsioon ei vaja lisakontrolli;kelle 2014. aasta tuludeklaratsioon oli esitatud hiljemalt 31.03.2015;kellel ei olnud olulisi maksuvõlgasid perioodil 15.02.2015 kuni 14.02.2016

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde sõnul tagab andmete eelnev kontroll sujuva tuludeklaratsiooni esitamise. „Kanname igal aastal deklaratsioonile eeltäidetuna üha rohkem infot, sel aastal on juures näiteks lapse suvetööst saadud tulu ja PRIA toetused ja seda kõike ikka sel eesmärgil, et deklaratsiooni esitamine oleks veelgi lihtsam,“ selgitas Udde. 

Ka sel aastal saab deklaratsiooni esitada vaid ühe klikiga, kus inimesele kuvatakse kõik teadaolevad andmed koos välja arvutatud tulemusega ühel lehel ja tal jääb ainult vajutada kinnitamise nuppu. „Lisaks saab maksumaksja deklaratsiooni tulemuse kohta kiire info, mis tähendab seda, et kui näiteks deklareeritakse esimest korda kodulaenu intresse, siis varasema paari päeva asemel annab süsteem automaatselt pea kohe märku, et tuleb esitada lisadokumendid,“ lisas Udde.

Olulised kuupäevad

15.02. avatakse elektroonne deklareerimine15.02 väljatrükid teenindusbüroodest29.02 hiljemalt tehakse esimesed tagastused31.03 tuludeklaratsiooni esitamise viimane päev01.07 tulumaksu tasumise/tagastamise üldine tähtaeg03.10 tulumaksu tasumise/tagastamise tähtaeg FIE-dele ja nendele, kes deklareerisid kasu vara võõrandamisest või deklareerisid välistulusid

Olulised muudatused

Tulumaksu määr vähenes 21-lt % 20-le %

Töötuskindlustusmakse määr vähenes 2-lt % 1,6-le %Täiendav üldine maksuvaba tulu kasvas 1728-lt eurolt 1848-le euroleTäiendav maksuvaba tulu  pensioni korral kasvas 2 520-lt eurolt 2 640-le euroleTäiendav maksuvaba tulu alates teisest kuni 17-aastaselt lapselt kasvas 1728-lt eurolt 1848-le euroleLapse tulud on eeltäidetud selle vanema deklaratsioonis, kuhu on ka lapsed eeltäidetud.UBERi autojuhi teenus eeltäidetud tabelis 7.1.Eeltäidetud tabelis 8.1. välistulu, juhul kui need on TSD-l deklareeritud.Pärandvara müük: pärandina saadud vara soetamismaksumuseks on üksnes pärija tehtud kulud.Tabelis 6.6. tuleb deklareerida äriühingult rahalises või mitterahalises vormis saadud tulu ning üle võetud kohustuste vahe.PRIA toetused on kõik maksustatavad, tavalistele füüsilistele isikutele on kantud eeltäidetud tuludeklaratsioonile.Deklaratsiooni tulemuse kohta saab maksumaksja kiire info.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saab MTA kodulehelt, ameti teenindusbüroodest või helistades meie infotelefonidele:

880 0810 – deklareerimise kohta käivad küsimused, abi nii paber- kui elektroonilise deklaratsiooni täitmisel

880 0811 – füüsiliste isikute maksustamine

Infotelefonid töötavad esmaspäevast neljapäevani kl 8.30–16.30 ja reedeti 8.30–15.30.

Samuti saab oma küsimuse saata e-postiga [email protected] või e-maksuametis/e-tollis rubriigis „Teated MTA-le" ja esitada see meie spetsialistidele foorumis.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700