16. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Püsiv tegevuskoht - kuidas deklareerida kasumit?

PwC maksuosakonna juht Hannes Lentsius selgitab muudatusi püsiva tegevuskoha kasumi deklareerimises
Foto: Maksublog PwC
PricewaterhouseCoopersi maksuosakonna juht Hannes Lentsius selgitab, mis täpsemalt on muutunud püsiva tegevuskoha kasumi deklareerimisel ja annab süsteemile oma hinnangu.

Mitteresidendist äriühingul võib Eestis toimuvast äritegevusest tekkida püsiv tegevuskoht (PT) tulumaksuseaduse § 7 tähenduses, mille enamlevinud vormiks on äriregistris registreeritud filiaal 2 . Maksu- ja Tolliamet on hiljaaegu tähelepanu juhtinud asjaolule, et on muutunud PT kasumi deklareerimine.  

PT-le mitteresidendi poolt omistatud kasum, mis on Eestist väljaviidud, deklareeritakse alates 1.01.2015 TSD lisal 3 (kuni detsembrini 2014 deklareeriti väljaviidud kasum TSD lisal 6). Oluline muudatus on siinjuures ka asjaolu, et PT peab deklareerima väljaviidud kasumi ka sel juhul, kui vastava välisriigiga sõlmitud maksulepingu kohaselt on kasum Eestis tulumaksust vabastatud 3 põhjusel, et PT-d Eestis tegelikult tekkinud ei ole. PT mõiste maksulepingus on samast mõistest tulumaksuseaduses mõnevõrra kitsam, sätestades teatud erandid. Näiteks ei teki PT-d maksulepingute kohaselt Eestis toimuva ehitustegevuse korral siis, kui tegevuse kestus ei ületa maksulepingus märgitud ajalist piiri (paljudes Eesti lepingutes on see 6 kuud või 9 kuud) või kui Eestis tegeletakse vaid nn abistavate tegevustega, näiteks toodete tutvustamisega.

Selline deklareerimiskohustuse muudatus TSD lisas 3 on ebamõistlikult koormav neile mitteresidentidele, kellel maksulepingu kohaselt PT-d Eestis tekkinud ei ole (kuigi tulumaksuseaduse § 7 tähenduses võib see olla tekkinud), sest see sunnib välja arvestama mittetekkinud püsivale tegevuskohale omistatava Eesti kasumi ja deklareerima selle väljaviimisel (kuna see kasum ei ole maksustatav, siis TSD lisa 3 koodil 3000 ja koodil 3010 näidatakse sama summa).

Mõistlikuks tuleks pidada maksulepinguriigist pärineva mitteresidendi puhul kohustust omistada, välja arvestada ja deklareerida TSD lisas 3 Eesti PT kasum selle väljaviimise kuul vaid juhul, kus maksulepingu kohaselt on PT Eestis tekkinud. PT mittetekkimise kohta maksulepingu alusel võiks mitteresident teada anda TSD lisas 3 tehes vastavasse kastikesse „linnukese“.

Autor: Hannes Lentsius, PwC maksuosakonna juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700