Autor: Raamatupidaja.ee • 1. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhatuse liige: elukutseline mänedžer või juhtivtöötaja

Madis Kallion, EBS-i õppejõud ja koolitaja
Foto: Erakogu
Juhatuse liikme leping tekitab ikka aeg-ajalt küsimusi, näiteks kas juhatuse liige peab puhkust saama ja kuidas puhkusetasu arvestada.

Juriidilise isiku juhtimisorgani (nõukogu, juhatus) liikmete lepingusuhetel vastava isikuga ei ole tegemist tööseadustes sätestatuga. Kuna töölepingu seadus ei laiene nõukogu ja juhatuse liikmetele, ei teki nende puhul töösuhet ja nad ei ole töötajad töölepingu mõistes. Kuivõrd seaduses on viidatud juriidilisele isikule, laieneb nimetatud säte äriühingute (osaühing, aktsiaselts) kõrval ka muudele eraõiguslikele isikutele, nagu mittetulundusühing, sihtasutus. Samuti pole avaõiguslike juriidiliste isikute juhtorganite (nõukogu, juhatus või mõni muu nimetusega organ) liikmete suhted töösuhted ja needki ei allu töölepingu seadusele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700