Autor: Tuuli Seinberg • 6. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tark mees raamatupidaja taskus või tahvlis

Raamatupidamise käsiraamatu peatoimetaja, BDO raamatupidamise valdkonna juht Egle Vainula
Foto: Egle Vainula, BDO raamatupidamisteenuste juht
Raamatupidamise käsiraamatu peatoimetaja, audiitorühingu BDO Eesti partneri ja raamatupidamise valdkonna juhi Egle Vainula sõnutsi on käsiraamatu suurim eelis kindlast allikast pärit usaldusväärsed nõuanded

Äripäeva mahukas Raamatupidamise käsiraamat on mõeldud eeskätt väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete raamatupidajatele. Igapäevatöös kasulikku infot ja hüva nõu leiavad sealt nii alles alustavad kui juba kogenud raamatupidajad. Käsiraamatu peatoimetaja, BDO Eesti raamatupidamise valdkonna juhi Egle Vainula sõnutsi ei pruugi spetsiifilises valdkonnas tegutsenud raamatupidaja paljude teemadega kokku puutuda, olgu või näiteks kapitalirent või varud. Kui aga vahetatakse töökohta või muutuvad tööülesanded, tuleb alustada sisuliselt nullist. Siis ongi hea taas teooria üle vaadata ning sisuliste näidete varal teadmisi kinnitada.

Usaldusväärsed nõuanded kindlast allikast

Miks aga soetada käsiraamat, kui veebis on saadaval ka tasuta infot ja nõuandeid? Egle Vainula toob välja mitu eelist: „Kui käsiraamatus jääb siiski mingi teema segaseks, saavad tellijad spetsiaalses foorumis BDO asjatundjatelt tasuta  nõu küsida.  Tavalise anonüümse raamatupidajate foorumi puhul ei saa vastuse õigsuses 100% kindel olla. Meie foorumis vastavad aga oma nime all valdkonna asjatundjad. Lisaks kehtib meil „nelja silma“ printsiip – kui spetsialist on vastuse valmis kirjutanud, vaatab vanem ja kogenum kolleeg selle üle.“ Vastuse saab käsiraamatu tellija 2 tööpäeva jooksul.

Lai teemadering aitab taset hoida ja tõsta

Et raamatupidajad puutuvad kokku ka tööõiguse, äriseadustiku ja võlaõigusseadusega, sisaldab käsiraamat kokkuvõtteid ka nendest.  „Üldse vaatleme raamatupidaja vajadusi ning vaatenurka laiemalt, näiteks käsitleme ka Soomes tegutsemise erisusi ,“ selgitab Egle Vainula.

Oluline osa on käsiraamatus elulistel ja praktilistel näidetel, millega varustavad BDO audiitorid ja raamatupidajad.

Tulevikusuundadest rääkides avaldab Egle, et plaan on minna valdkonnapõhisemaks,  käsitleda erinevate sektorite raamatupidamise erisusi ning tuua sisse tööriistu ja blankette. „Tahame ka üle toimetada kõik olemasolevad tekstid ning tuua kaasaegsemad näited sisse ka seal, kus sisulisi muudatusi teha vaja pole. Samas kui tulevad päevakohased teemad ja aktuaalsed maksumuudatused, siis viime need koheselt sisse. Aasta lõikes on käsiraamat alati ajakohane,“ kinnitab Egle.

Raamatupidamise käsiraamatu autorid on audiitorühingu BDO Eesti konsultandid.  Egle Vainula sõnutsi on BDO võtnud endale eesmärgiks olla finantssektoris kaasarääkija rollis. „Kõik juhatuse liikmed on pildil – auditivaldkonna juht on Audiitorkogu juhatuses, mina olen raamatupidajate kutseeksami komisjoni liige. Aktiivne osalemine valdkonna katusorganisatsioonides ning käsiraamat näitavad ka meie kvaliteeti, sest avalik info peab olema tasemel,“ räägib Egle.

Käsiraamatu tellimisinfo leiad SIIT.

Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700