Autor: Tuuli Seinberg • 28. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1000 eurot deklaril ja 71 miljonit kassas

MTA peadirektor Marek Helm ja peadirektori asetäitja Egon Veermäe
Foto: Eiko Kink
MTA värskest ülevaatest selgus, et viie kuuga on käibemaksu tasumise kohustus kasvanud 71 miljonit, mis ületab algseid prognoose. Samas kasutajate seas läbi viidud küsitlusele vastanutest oli seadusega rahulolematuid üle poole.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on tänavu viie kuuga suurenenud käibemaksu tasumise kohustus 71 miljonit, samal ajal on Eesti siseste ostutehingute summa kahanenud 347 miljonit eurot. Seadusemuudatuse välja töötamisel prognoositi, et aastas laekub lisaks 30 miljonit eurot. Praegu prognoosib MTA suurusjärguks kuni 80 miljonit eurot aastas. Marek Helmi sõnutsi on 1000-euroste arvete deklaratsiooni head tulemused MTA ja ettevõtjate ühise pingutuse tulemus. „Muudatus tõi ettevõtjatele kaasa lisakoormuse, millega tuli hakkama saada. Maksulaekumiste suurenemine on seega kindlasti MTA ja ettevõtjate koostöö ja –toime,“ tõdes Helm.

Maksu- ja tolliameti peadirektori

peadirektori asetäitja Egon Veermäe sõnul viitavad Eesti ettevõtete lisandväärtuse kasvu ja käibemaksu tasumise kohustuse suurenemise numbrid, et eelmise aasta lõpust kehtiv vähemalt 1000-euroste arvete deklareerimine on aidanud suurendada käibemaksu tasumise kohustust ning vähendanud fiktiivsete arvete osakaalu majanduses.

Peadirektori asetäitja hinnangul näeb seadusemuudatuse mõju ka käibemaksu tagastusnõudeid esitavate isikute hulga languses. „Võib väita, et enne muudatust pidime paljudel juhtudel tagastama enamtasutud käibemaksu pimesi, kuna andmed ei võimaldanud riske näha. Nüüd saame juba esimesest päevast oma tähelepanu suunata vajalikku kohta ja küsida lisaselgitusi konkreetse arve kohta. Sellest on hakatud aru saama ja seetõttu on tagastusnõuete esitajate hulk ka väiksem,“ selgitas Veermäe.

Käibedeklaratsiooni lisaga saadud andmed aitavad maksuhalduril ka erinevate skeemideni jõuda enne, kui nö puhverettevõtted koos maksuvõlgadega maha jäetakse. 

„Oleme esimesi tulemusi ja näiteid skeemidest jaganud ka ettevõtjatega ning saanud oma tööle positiivset tagasisidet. Meie eesmärk on kogutud andmed võimalikult hästi seadust järgivate ettevõtja hüvanguks ära kasutada ning neile varimajanduse arvelt turule ruumi juurde teha,“ ütles Veermäe.

Märtsis viis MTA läbi käibedeklaratsiooni rahuloluküsitluse, millele vastas 1100 klienti, kes olid möödunud kuul esitanud käibedeklaratsiooni lisa ekraanil täites, failiga saates või masin-masin liidest kasutades. „Uue süsteem nõuab alati harjumist, kuid failist laadimise võimaluse kasutajate hinnangul oli deklaratsiooni esitamine sujuv. Rahulolematust tuli ette nende klientide seas, kes esitavad siiani andmeid käsitsi,“ selgitas Veermäe. Kõige enam nuriseti tarkvara uuendamisega seotud kulutuste, lühikese juurutusperioodi, vigade kuvamise ebaselguse ja täiendavate funktsioonide puudumise üle.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700