13. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas püüda dividendipääsukest

Dividendide saamiseks ei pea aktsionär olema aasta ringi. Oluline on vaid, et oleksid aktsionär dividendisaajate nimekirja lukku löömise päeval, kirjutab investor Jaak Roosaare.

Tallinna Kaubamaja nimekiri läheb lukku 13. aprillil ja järgmisel päeval ei ole aktsial enam õigust selle aasta dividendile. Keeruliseks on siinjuures, et aktsiate ostmine ei kajastu kohe samal päeval aktsionäride nimekirjas – selleks läheb paar päeva aega. Seega: tegelikult tuleb aktsiaid osta enne nimekirja fikseerimise päeva. Õnneks annab börs sellest päevast teada.

Esimene dividendipääsuke on Tallinna Kaubamaja. Dividendiks seekord 0,40 eurot aktsia kohta. Aktsia hind on pärast dividendiuudist juba omajagu tõusnud ka: kui varem sai aktsiaid 6-6,20 euroga, siis 9. aprillil oli hind juba enam kui 6,40 eurot, seega tootluseks tuleks 6,2%. Abiks ikka.

Merko Ehitus on ka esialgse dividendiplaani välja hõiganud. Plaanitakse maksta 0,41eurot aktsia kohta ja väljamakse toimub mai lõpus. Dividenditootluseks seega (aktsia hinnaga 9,5 eurot) 4,3%. Lisaks jagab Merko ka aktsionäridele tagasi 0,23 eurot omakapitali – nimekiri lüüakse lukku samuti 22. mai seisuga (ehk siis ostma peab paar päeva varem) ja raha makstakse välja hiljemalt 3 kuu jooksul pärast uue omakapitali registreerimist. Koos omakapitali tagastusega tuleb 9,5 eurose hinnaga ostes tootluseks 6,7%. Mul on Merko aktsiad portfellis hinnaga 7,34 eurot ehk siis minu tootluseks tuleb 8,7%. Pole paha. Siit ka põhjus, miks ei tasu dividendiaktsiatega rabeleda, vaid pigem pikaajaliselt koguda.

Olympic Entertainment Group (OEG) on samuti üldkoosoleku kutse välja saatnud ja dividendiplaani avalikustanud. Taas kord plaanitakse maksta dividendi 0,10 eurot aktsia kohta ja raha laekub juba mai alguses. OEG on samasuurt väljamakset teinud juba alates 2011. aastast (vahepeal siiski ka lisaks dividendile omakapitali tagastamisena). Hinnaga 1,99 teeb tootluseks siis 5%. Mul on eraisikul aktsiad käes keskmise hinnaga 1,88 – tootlus 5,3%.

Arco Vara on selle aasta üllatusdividendimaksja. Alles hiljuti pankrotiohuga maadlenud ettevõte on teinud ettepaneku maksta dividendiks 0,01 eurot (kogusumma on muidugi naeruväärne 61 170 eurot). Tegemist on rohkem sümboolse sammuga, aga asi seegi. Aktsiahinnaga 1,20 eurot tuleb dividenditootluseks 0,8%. Raha makstakse välja samuti mais.

Ekspress Grupp on samuti üllatanud turge oodatust suurema dividendiga, maksta plaanitakse 0,04 eurot aktsia kohta. Aktsiahinnaga 1,35 eurot tuleb tootluseks ligi 3%.

Tallink on teist aastat järjest dividende vähendamas, seekord plaanitakse maksta 0,02eurot aktsia kohta. Hinnaga 0,81 tuleb dividenditootluseks veidi vähem kui 2,5%.

Mida teistele ettevõtetele ennustada?

Tallinna Vesi maksab ilmselt taas dividendiks 0,90 eurot aktsia kohta – inflatsiooni pole Eestis väga olnud ja mingit olulist põhjust dividende vähendada ka pole. Sisimas on mul siiski tunne, et ehk makstakse ka veidi rohkem (0,91-0,92 eurot). Eks näis.

Nordecon võiks ka midagi maksta – eelmisel aastal oli dividend 0,03 eurot, seekord võiks ehk isegi 0,05 ära tulla.

Harju Elekter on ilmselt üks suuremaid dividenditõstjaid – ettevõte sai aktsiate ja tütarfirma müügist palju erakorralist kasumit ja ettevõttel istus aastavahetusel kontol ligi 10 miljonit eurot sularaha. Võiks ennustada lausa 0,20 eurost dividendimakset.

Silvano läks esimese hetkega mul üldse meelest ära. Usun, et ettevõte maksab 0,10 või 0,20 eurot aktsia kohta – hoolimata kõigest hullusest, mis aasta jooksul on toimunud, on ettevõttel raha küll ja vaadates ajalugu, siis ka huvi seda investoritega jagada. Üle 20 sendi siiski ei julgeks loota. Isegi siis oleks teist aastat järjest tegemist suurima dividenditootlusega Tallinna börsil. Samas olen ma väga rahul, et ettevõte on oma aktsiaid hoolsalt tagasi ostnud – maksude mõttes on see efektiivsem viis raha investoritele jagada.

Midagi võiks maksta aktsionäridele ka PRFoods, aga ma pole selle ettevõtte tegevusega eriti kursis ja ei hakka seetõttu ka spekuleerima.

Ülejäänud ettevõtted ilmselt dividendi maksta ei suuda ja pikaajaliselt pole nendesse mõtet investeerida.

Allikas: Jaak Roosaare blogi

Autor: Tuuli Seinberg, Jaak Roosaare

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700