7. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-arve on asendanud otsekorralduse

Arved.ee keskkond
Foto: arved.ee
Veidi rohkem kui aasta pärast otsekorraldusega pangamaksete lõpetamisest ja e-arve püsimakse lepingutele üle minemisest tehakse Eestis iga kuu ligi 1,7 miljonit e-arve makset.

Otsekorralduse sulgemisel leidus palju kahtlejaid: arvati, et uus e-arve teenus koos e-arve püsimakse lepinguga on tülikas, kulukas ja kasutajale keerukas. Tänased Eesti Panga ametlikud statistilised näitajad tõestavad vastupidist: e-arve teenuse on tarbijad väga hästi vastu võtnud.

Eesti Panga ametliku statistika järgi tehakse Eestis iga kuu ligi 1,7 miljonit makset, mille aluseks on  e-arve püsimakse leping. Neist 97% teevad kodumajapidamised ja 3% äriühingud. Sellega on Eesti saavutanud aasta peale otsekorraldusteenuse sulgemist otsekorralduse tippajaga samaväärse taseme.E-arvele üle minekul sai müüja või teenuse pakkuja valida lahenduse – näiteks muuta kehtinud otsekorralduse panka e-arveks ja sulgeda kliendile seni harjumuspäraseks olnud arve edastamise või siis kasutada alternatiivi, kus klient sai peale otsekorralduse sulgemist edasi nii arvet harjumuspäraselt kui ka panka e-arve. Kulude poolelt võitsid ettevõtted, kes kasutasid esimesena kirjeldatud versiooni. Seejuures oli äärmiselt oluline korrektne kommunikatsioon, et vältida tarbijate seas segaduse tekkimist. Aasta peale otsekorraldusteenuse sulgemist saab väita, et muudatused olid maksjatele üldiselt arusaadavad ja e-arve teenusele üle minemisel raskusi ei esinenud.E-arve turg on aastaga saanud juurde suure hulga väike-e-arveldajaid – turuosalised, kelle arvete maht on kuus isegi alla 10 arve (korteriühistud, huviringid jt). Lisaks on panga e-arvete turule lisandunud rida ettevõtteid, kes küll kasutasid e-arveid, kuid varem saatsid neid vaid oma äripartneritele raamatupidamisse. Nüüdne uudne pankade lahendus, mis võimaldab panna e-arved ennast ise tasuma, on tõstnud huvi ka arveldajates, kes omasid tehnilist võimekust, kuid ei kasutanud e-arve kõiki võimalusi.Võib öelda, et 2013/2014 aastavahetusel õhus olnud turuosaliste kahtlused uudse e-arve püsimakse lepingu teenuse osas on saanud positiivse lahendi – turuosalised on teenuse omaks võtnud ja tarbijate hulk on samaväärne suletud otsekorraldusteenusega. Seejuures on näha positiivset trendi nii müüjate hulga kasvamise kui ka uute maksjate lisandumisega.

OpusCapita e-arve teenuste kohta loe SIIT!

Autor: Tuuli Seinberg, Andres Lilleste

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700