27. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Big4 maksujuhid: Helm on teinud head tööd

Rahvusvaheliste audiitor- ja nõustamisvõrgustike KPMG, EY, PwC ja Deloitte (Big4) maksuvaldkondade juhid rõhutavad, et MTA peadirektor Marek Helm on ameti juhtimisel ja arendamisel teinud väga head tööd.

Big4 maksujuhid märgivad oma teates, et MTAs Helmi käe all läbi viidud struktuurilised reformid ja vaimsuse kujundus on aidanud maksuhalduri kvaliteeti oluliselt tõsta. See väljendub näiteks maksumaksjate jaoks üha mugavamas  e-maksuameti keskkonnas ja füüsiliste isikute jaoks kiirelt tagastatavas tulumaksus. Ettevõtjad on saanud kindlustunde, et maksuhaldur ei muuda oma seisukohti üleöö ning seisab oma kontrollitegevusega hea õiglase maksukonkurentsi ja ausa ettevõtluskeskkonna eest.

Päris kindlasti ei ole MTA “valmis”, vaid paljusid protsesse tuleb pidevalt edasi arendada, kuid viimase paari aasta arengud on näidanud, et MTA on elujõuline ja kompetentne. Hiljutised avalikku poleemikat tekitanud ametiautode kasutuse ning ehitusplatside süstemaatilise kontrolli aktsioonid ei ole kindlasti kvalifitseeritavad maksuhalduri ülereageerimise või võimu kuritarvitamisena, vaid on selgelt suunatud ausa maksukonkurentsi tugevdamisele.

„Ei ole võimalik mööda vaadata asjaolust, et mitmed hiljutised seadusemuudatused on nii maksuhalduri kui ka maksumaksjad pannud keerulisse seisu, kuna need on ebaselged ja põhjalikult läbimõtlemata, mistõttu võivad eri osapooled neid väga erinevalt tõlgendada. Maksuhaldur aga peab tagama kõikide maksuseaduste täitmise ühtviisi - segaste regulatsioonide jõustamisega tekitab riik ise asjatuid erimeelsusi maksumaksjate ja maksuhalduri vahel. Tekkinud olukorra lahendus aga ei saa kindlasti olla MTA juhi välja vahetamine. Kui maksuseaduse vastuvõtmisel ei osata planeerida selle rakendamise võimalusi selliselt, et ettevõtluskeskkonna põhiväärtused on tagatud, siis tuleks pigem kaaluda, kas üldse on vaja selliseid maksukohustusi kehtestada,” märgivad Big4 maksuvaldkondade juhid.

Pöördumise tegid Joel Zernask (KPMG Baltics), Ranno Tingas (Ernst&Young Baltic), Villi Tõntson (PricewaterhouseCoopers), Mait Riikjärv (Deloitte Advisory).

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700