Autor: Tuuli Seinberg • 17. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomes raamatupidajaks

Soomes töötava raamatupidaja Aili Moisa sõnutsi on Soomes kõige alus maksuseaduste ja ametisõnavara selgeks õppimine. Eesti ehitusettevõtja Jüri on aga Ahvenamaal pädeva raamatupidaja leidmisega hädas ning arvab, et Eesti raamatupidajad on paremal tasemel.

Soomlased hindavad Soomes omandatud töökogemust ja koolitusi töötab raamatupidajana Soome kapitalil põhinevas rahvusvahelises raamatupidamisteenust pakkuvas ettevõttes. „Kui tööd alustasin, olid  paljud kliendid skeptilised minu raamatupidamisalaste teadmiste suhtes ja kahtlesid, kas noor eestlanna üldse oskab teha Soome raamatupidamist ja veel õigesti,“ meenutab Aili Moisa.

Aili Moisa

Soomlased hindavad Soomes omandatud töökogemust ja läbitud koolitusi. „Eestis omandatud majandusarvestuse rakenduskõrgharidus ei tähenda Soomes raamatupidajana tööd otsides midagi. Soome kolides täiendasin haridust erinevate Soome raamatupidamis- ja maksualaste koolitustega, ent isegi siis oli raske tööintervjuule pääseda,“ märgib Moisa. Töökohale kandideerimisel on oluline roll ka soovitajatel.

Moisa sõnutsi on raamatupidamist reguleerivaid maksuseaduseid Soomes palju ja nende omandamine võtab aega. Samas on palgaarvestus ja raamatupidamine üldjuhul eraldi ametid, mis pisut lihtsustab olukorda. Väiksemates raamatupidamisteenust pakkuvates ettevõtetes teeb raamatupidaja aga mõlemat tööd nagu Eestiski.Maksuseadused on raamatupidamist tehes A ja O. Soome maksuamet on väga täpne erinevate tähtaegade suhtes ja üldjuhul kaasnevad hilinemisega erinevad sanktsioonid (trahvid).Aili Moisa paneb südamele, et kui teadmised taustsüsteemist ja maksuseadustest puuduvad, ei olegi võimalik Soomes raamatupidamist teha, igatahes mitte seadustele vastavalt. „Isiklikult tegin endale Eestis selgeks raamatupidamise põhitõed ja Soome kolides õppisin selgeks sealsed maksuseadused,“ räägib Moisa.

Majanduslangus mõjutab kõiki ning paljud ettevõtted on lõpetanud tegevuse. „Õnneks on raamatupidamine selline ala, mida on alati vaja. Kui oskad oma tööd hästi, ei saa tööpuuduse üle kurta,“ tõdeb Aili.

Neile, kes tahaks Soomes raamatupidamisega tegelema hakata, soovitab Aili Moisa alustada soome keele õppimise ja ametisõnavara omandamisega. „Väga raske on omandada  ja tõlgendada soome maksuseadusi kui puudub tarvitav sõnavara.Käia tuleks erinevatel maksualastel koolitustel (põhitõed püsivad samana, bilanss on bilanss ja kasumiaruanne on kasumiaruanne, aga seadusandlus on erinev). Harjutamine teeb meistriks ning kogemuste omandamiseks on hea alustada töö tegemist praktikandina, „ soovitab Aili Moisa. Ahvenamaalt on aga oma raamatupidamisega hädas. „Esiteks peab Ahvenamaal raamatupidamine käima rootsi keeles, aga ma ise räägin ainult soome keelt. Teiseks on raamatupidamine Ahvenamaal oma arengult Eestiga võrreldes tõelises kiviajas. Minu palgatud raamatupidamisbüroo töötajad keelduvad näiteks arveid saatmast e-mailiga, sest nad ei usalda seda “interneti-värki“.  Kogu asjaajamine käib paberil ja kuna ma praegu just olin puhkusel, siis oli mu postkast umbes arvetest ja juba ka trahvikirjadest esimeste tähtaja ületanud arvete kohta,“ kommenteerib Jüri.

Ettevõtja Soome raamatupidajatega hädas

Eestist pärit ehitusettevõtja Jüri

Jüri lisab, et Eesti raamatupidajad on palju parema tasemega kui Soome omad. „Nad helistasid ise mulle ja andsid soovitusi, kuidas asju paremini ajada. Sealjuures sai neid usaldada ka arvete üle interneti edastamisel,“ meenutab Jüri.

VASTLALIUG VIIB SOOME! on seminar "Äritegevus ja maksustamine Soomes" soodsa vastlahinnaga 116.- (+km).

Täna, 17. veebruaril

Registreerumisel kirjutage Märkuste lahtrisse Vastlapäev.

LOE LISA JA REGISTREERU SIIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700