20. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahanduskomisjon arutas ettevõtjate ettepanekuid

Riigikogu rahanduskomisjoni tänasel istungil oli tähelepanu keskmes Eesti Kaubandus-Tööstuskoja pöördumine riigieelarve seaduse ja maksukorralduse seaduse muutmiseks ning kuuekuulise etteteatamisaja kehtestamist.

Rahanduskomisjoni esimehe Rannar Vassiljevi sõnul tõi asjalik arutelu esile ettevõtjate nägemuse riigieelarve aluseks olevate maksuseaduste rakendamise kohta. „Ka praegu on püütud järgida maksumuudatuste puhul, et need oleksid kehtestatud piisava etteteatamisega,“ ütles Vassiljev. Nimetatud asjaolusid võeti arvesse riigieelarve baasseaduse muutmisel. Vassiljevi hinnangul astuti sellega samm edasi. Kaubandus-Tööstuskoja ettepanek sisaldab täiendavalt nende seaduste jõustumisel kuuekuulise tähtaja kehtestamist seaduse tasemel. Vassiljev märkis, et ettepanek leidis komisjonis põhimõttelist mõistmist, kuid nõuab mõningast juriidilist ja sisulist analüüsi, et tagada riigieelarve koostamisel paindlikkuse ja ennustatavuse vahel tasakaal. „Mõju ettevõtluskeskkonnale, mis kaasneb pikema prognoositavusega, on kahtlemata positiivne,“ toonitas Vassiljev.

Kaubandus-Tööstuskoja pöördumise eesmärgiks on teha ettepanek lisada riigieelarve seadusesse põhimõte, et riigieelarve koostamise aluseks peavad olema maksuseadused, mis on Riigi Teatajas avaldatud hiljemalt pool aastat enne uue eelarveaasta algust. Lisaks tehti ettepanek täiendada maksukorralduse seadust põhimõttega, mille kohaselt maksuseaduse või selle muudatuse Riigi Teatajas avaldamise ja jõustumise vahele peab jääma vähemalt kuus kuud.

Rahanduskomisjonis toetati Kaubandus-Tööstuskoja pöördumises avaldatud soovi anda positiivne tõuge ja signaal nii ettevõtluskeskkonnale kui ka olemasolevatele investoritele, aga ka ettevõtjatele, kes alustavad oma tegevust. Otsustati jätkata arutelu, et viia seadusandlusse täiendavad reeglid maksukeskkonna stabiilsuse nimel.

Komisjoni istungil osalesid Kaubandus-Tööstuskoja ja rahandusministeeriumi esindajad. 

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700