9. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, kes maksid enim makse

Juriidiliste isikute ja füüsilisest isikust ettevõtjate tasutud maksusummade andmete põhjal tasusid äriühingud viie kuuga riiklikke makse kokku 2,59 miljardit eurot, millest 923 miljonit eurot laekus hulgi- ja jaekaubandusest, 389 miljonit eurot töötlevast tööstusest ning 289 miljonit eurot veondusest ja laondusest.

Tööjõumaksusid ja -makseid tasusid äriühingud kokku 1,11 miljardit eurot, millest 274 miljonit eurot laekus töötlevast tööstusest, 193 miljonit eurot hulgi- ja jaekaubandusest ning 107 miljonit ehitusest.

Tasutud maksud kuvatakse selle järgi, kellel tekib maksu- ja tolliameti ees maksukohustus. Näiteks aktsiise tasuvate ettevõtete puhul kajastuvad tasutud aktsiisisummad selle isiku maksuarvestuses, kes kauba tarbimisse deklareerib. Näiteks ka juhul kui ettevõte hoiustab oma aktsiisikaupa aktsiisilaos, siis vaatamata sellele, et ta on kauba omanik, on aktsiisi tasumise ja deklareerimise kohustus aktsiisilaol ning see kajastub niimoodi ka maksude tabelis. Kauba omanik hüvitab aktsiisilaole tekkiva aktsiisi tasumise kohustuse, kuid seadusjärgset maksukohustuslase isikut see ei muuda.

Avalikustatud tasutud maksude andmed hõlmavad erandina viie kuu (1.augusti kuni 31. detsember) maksukohustuslaste (v.a füüsiliste isikute) andmeid. Edaspidi avalikustatakse koondsummad esimese kvartali, esimese poolaasta, üheksa kuu ja aasta seisuga.

Selle aasta esimese kvartali andmed avalikustab maksu- ja tolliamet hiljemalt 10. aprillil.

Suurimad riiklike maksude tasujad:

 Suurimad tööjõumaksude tasujad:

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700