17. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prantsusmaa on maksuparadiis

Maksusoodustused teadus- ja arendustööle, mis küündivad üksi tänavu 5,6 miljardile eurole, koos maailmaklassi teadlastega, on teinud Prantsusmaast tehnoloogiafirmade tõmbekeskuse hoolimata 33,3% suurusest ettevõtte tulumaksu määrast.

Järjest enam rahvusvahelisi suurfirmasid Microsoftist Hiina Huaweini suurendavad seal oma arendustöö meeskondi, tehes Prantsusmaast Euroopa tehnoloogiakeskuse, nii nagu Suurbritannia on finantskeskus ja Saksamaa Euroopa tööstuskeskus, vahendab agentuur Bloomberg.

Enam kui 17 000 firmat biotehnoloogiast ja energiafirmadest tarkvara ja mängude tootjateni kasutab sel aastal Prantsuse riigi võimaldatud maksusoodustusi, mida ei ohusta ka valitsuse lisaraha vajadused eelarveaugu lappimiseks. President Francois Hollande on öelnud, et see on eelarverida, mida puutuda ei tohi.

„Uurimistöö maksusoodustused on määravad – need muudavad Prantsusmaa majanduslikult atraktiivsemaks,“ ütles Olivier Piou, kes juhib pangakaartide ja mobiiltelefonide turvaelementide tootjat Gemalto, mille peakorter on Amsterdamis. Maksusoodustused korvavad arvestatava osa firma teadus- ja arendustöö kuludest, nii on ettevõtte 2000 arendustöötajast 30% Prantsusmaal.

Töökohad ja tehnoloogiline ökosüsteem, mille tekkimist nende maksusoodustustega soositakse, on just need, mida rekordilise tööpuudusega maadlev Hollande majanduskasvu taaskäivitamiseks vajab. Soodustused juurutati juba 1980tel aastatel, mida Prantsusmaa endine president Nicolas Sarkozy laiendas. See on üks vähestest poliitikasuundadest, mille jätkamist Hollande on vajalikuks pidanud.

Lisaks ahvatleb ettevõtteid Prantsusmaale kvalifitseeritud tööjõud. Enam kui 10% Prantsusmaa koolilõpetajatest on valdkonnaks valinud matemaatika, IT ja loodusteadused. ELi keskmine on 9%.

„Hea haridus on tugev stiimul, et T&A Pariisis hoida. Meil on siin ka hulk tugiteenuseid ja oleme loonud ka muid töökohti,“ ütles internetireklaamide suunamisega tegeleva firma Criteo SA tehnoloogiajuht Romain Niccoli. Prantsusmaa insenerid on Niccoli sõnul niisama head kui Silicon Valleys, kuid kulud on tänu maksusoodustustele palju väiksemad.

„Jah, Prantsusmaa saab innovatsioonist majanduskasvu,“ möönis konsultatsioonifirma Sogodev üks juhte Thomas Gross. „Kuid sellest ei piisa, et korvata majanduskasvu nõrgenemist muudes segmentides. Kõrged tööjõukulud ja paindumatus – see hoiab Prantsusmaad tagasi.“

Autor: Sirje Rank, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700