29. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehinguinfo keskkond pidas testimisele vastu

Alates novembrist uueneva käibemaksudeklaratsiooni ja selle lisa (KMD INF) esitamise keskkonda on oktoobri jooksul testinud üle 150 ettevõtte nii majandustarkvara arendajate kui ka tavaliste ettevõtjate seast.

Tagasiside põhjal võib eeldada, et käibemaksukohustuslased on detsembris esmakordselt esitatava uue käibemaksudeklaratsiooni ja selle lisa rakendamiseks valmis.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe sõnul on testimine sujunud plaanipäraselt, tehnilisi muresid valdavalt esinenud ei ole. „Mitmed majandustarkvara ettevõtted, kellel on kokku tuhandeid kliente, on meile juba teada andnud, et nende raamatupidamistarkvara sobivus MTA süsteemiga on testitud ning kasutuselevõtmiseks valmis. Kui mõni väikeettevõtja on jätnud muudatused raamatupidamises viimasele hetkele, siis veel on aega korraldada oma käibemaksuarvestus ümber, et detsembriks valmis olla,“ märkis Veermäe.

„Kõige enam oleme pidanud juhtima ettevõtjate tähelepanu kehtivatele käibemaksearvestuse põhimõtetele, nagu käibe tekkimise aeg ning sisendkäibemaksu mahaarvamise tingimused,“ selgitas Veermäe. „Soovitame enne uuel kujul deklaratsiooni esitamist vaadata maksu- ja tolliameti kodulehelt üle juhendid, uurida lisaks foorumist või osaleda käibemaksuseaduse muudatusi puudutavatel koolitustel.“

Siiani sai käibemaksudeklaratsiooni esitada ainult e-maksuameti/e-tolli kaudu ekraanivormi käsitsi täites, kuid alates KMD INFi rakendamisest saab deklaratsiooni esitada ka tabelitöötlusprogrammi dokumente keskkonda laadides või saates andmeid otse majandustarkvarast e-maksuametisse.

Kuigi uuel vormil tuleb käibemaksudeklaratsioon novembri kohta esitada esmakordselt hiljemalt 22. detsembriks ning rakendust on võimalik proovida ka testimiskeskkonnas, siis novembri esimesest nädalast on rakendus kõigile e-maksuametis avatud. Testimine jätkub ka nendel ettevõtjatel, kes said uuele süsteemile üleminekuks lisaaega. Kokku esitasid ettevõtjad ajapikenduseks 480 taotlust, millest on rahuldatud täielikult või osaliselt 464.

Käibemaksukohustuslased peavad hakkama alates 1. novembrist tekkiva käibe arvestust pidama viisil, mis võimaldaks käibedeklaratsiooni lisal deklareerida ühe tehingupartneriga tehtud tehingu või tehingute  arveid, mille käibemaksuta kogusumma on kalendrikuus vähemalt 1000 eurot.

Käibedeklaratsiooni lisa esitamise eesmärk on käibemaksupettuste vähendamine ja konkurentsikeskkonna võrdsemaks muutmine. Kogutavate andmete abil on võimalik oluliselt kiiremini ja täpsemalt teha kindlaks isikud, kellele maksuhaldur peaks pöörama kõrgendatud tähelepanu ning seeläbi vähem koormata ülejäänud ettevõtjaid. 

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700