16. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas sul kutse on?

Kutsetunnistus on dokument, mis kinnitab elukutse. Eesti Raamatupidajate kogu korraldab taas kutseeksamid, mis toimuvad seekord seoses üleminekuperioodiga vanadelt standarditelt uutele ka raamatupidaja assistent I tasemele.

Kui suur on kasum? Mis on selle toote omahind? Mis on meie firma rentaablus? Kui suur on fonditootlus? Kasum on, aga raha pole … Kuidas see erisoodustus tuleb maksustada? Mis nende TSD-de ja KMD-dega muutub? sõltub väga palju ning selle töö tulemust kasutavad väga paljud: omanikud, ettevõtte juhid, töötajad ja kliendid (st kogu ärisektor), audiitorid, maksu- ja tolliamet, teised riigiasutused ja kohalikud omavalitsused (kogu avalik sektor) ning kõik MTÜ-d ja seltsid (kolmas sektor). pidavat inimest, mis on viies koht ametite skaalal. (tähtajatu)  (kehtib viis aastat)  (kehtib viis aastat)

Nendele ja paljudele teistele küsimustele osakavad vastata raamatupidajad. Nad peavad teadma ka paljude seaduste mõju majandustegevusele, olema kursis maksuseadustega, äriseadustikuga, võlaõigusseadusega, asjaõigusseadusega, töö ja puhkeaja seadusega jne.Ühesõnaga, raamatupidaja peab olema raamatupidaja, eelarvestaja, ökonomist, finantsist,  jurist, maksuspetsialist, personalijuht ja teab veel kes – universaalne inimene.Raamatupidaja töö kvaliteedist

Meie viimase rahvaloenduse andmetel on Eestis 11171 raamatupidaja ametit

Kutse omistamine

ERK on ainus raamatupidaja kutset omistav ja kutsetunnistust väljastav organisatsioon Eestis. Oleme välja töötanud uued raamatupidaja kutsestandardid (raamatupidaja, tase 5; vanemraamatupidaja, tase 6 ja juhtivraamatupidaja, tase 7) ja korraldame vastava taseme kutseeksameid.  Eesti kutsetasemed on suhestatud ka uue Euroopa kvalifikatsiooniraamistiku kaheksa astmega. Eksamite tegijateks on nii vastsed raamatupidamiseriala lõpetajad kui ka pika staažiga praktikud.ERK on alates 2004. aastast väljastanud kokku 2451 raamatupidaja kutsetunnistust. Kutsetunnistuse taotlemine on raamatupidamise valdkonnas praegu vabatahtlik.Kutseeksamite ettevalmistamise ja korraldamisega tegeleb ERK juures tegutsev ja mitmete organisatsioonide, asutuste ja äriühingute esindajatest koosnev kutsekomisjon.Seoses üleminekuperioodiga vanadelt standarditelt uutele toimuvad praegu eksamid ka raamatupidaja assistent I tasemele. Ühtlasi oleme pakkunud võimaluse senistel I kutsetaseme omanikel teha täiendavalt juhtimisarvestuse alaste ülesannete moodul ja saada sel moel uus kutsetunnistus raamatupidaja, tase 5.Mida rohkem on kutsetunnistusega raamatupidajaid tööturul, seda rohkem väärtustame oma kutset! Kutsetunnistus on konkurentsieelis ja kvaliteedimärk. Kutsetunnistuse tähtsus tõuseb tulevikus üha enam ja loodetavasti on see tunda ka raamatupidaja palganumbris.Põhilised erinevused kutsestandardite tasemete vahel

Raamatupidaja, tase 5 (assistent I)

Töö eeldab isiklikku vastutust, koostööd meeskonna teiste liikmetega. Töötamine toimub enamasti juhendamisel.Soovitav erialane kutseharidus kesk-hariduse baasil ja/või eelnev töökogemus raamatupidajana ja/või läbitud raamatupidamise täienduskoolitus.Vanemraamatupidaja, tase 6

Töö eeldab märkimisväärset vastutust ja iseseisvust ning vajadusel teiste meeskonnaliikmete kontrollimist ja juhendamist.Üldjuhul on nõutav bakalaureuse kraad või rakenduskõrgharidus ja 2-aastane töökogemus.Juhtivraamatupidaja, tase  7

Igapäevase raamatupidamise töö planeerimine ja juhtimine, struktuuriüksuse esindamine, teiste töötajate juhendamine ning järelevalve teostamine.Nõutav kõrgharidus, üldjuhul magistrikraad või sellele vastav kvalifikatsioon ja 5-aastane töökogemus raamatupidajana.

Ülevaade ERK lõppenud majandusaasta (01.07.13-30.06.14) eksamitulemuste kohta

Juhtivraamatupidaja, tase 7 eksameid ei ole seni veel läbi viidud.

Eksamid 29.11.14

RAAMATUPIDAJATE  KUTSEEKSAMID

29. novembril 2014 Tallinnas TTÜ ruumides

Eksamid algavad kell 11:00

Registreerimine 19. novembrini 2014.  Eksamid on tasulised.

KONSULTATSIOONID: Raamatupidaja assistent I ja raamatupidaja, tase 530. oktoobril 2014   Rävala pst 8, C 608, Tallinn

Ettevalmistus kutseeksamiks ja näidisülesannete lahendamineLektor: Ester VahtreRegistreerimine konsultatsioonile 27. oktoobrini 2014 Hind: eksamil osalejale  40 €, mitteosalejale  55 €. Tasumine esitatud arve alusel.

Vanemraamatupidaja, tase 6

(kahepäevane konsultatsioon)03. novembril 2014  Rävala pst 8, C 608, TallinnFinantsarvestusLektor: Monika Nikitina-Kalamäe04. novembril 2014  Rävala pst 8, C 608, TallinnKuluarvestus. EelarvestamineLektor: prof. Jaan AlverMajandusanalüüsLektor: dots. Margus Tinits

Registreerimine konsultatsioonile 29. oktoobrini 2014 [email protected] Lisainfo tel. 6 588 330; 57 303 733, www.erk.ee  

Hind eksamil osalejale 100 €, mitteosalejale 120 €. Tasumine esitatud arve alusel.--------------------------------------------------------------------------------------------------------Registreerimine

Autor: Tuuli Seinberg, Tõnis Blank

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700