10. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgusid maksundusalaste uurimuste konkursi võitjad

Eesti Maksumaksjate Liit korraldab alates 1999. aastast maksuteemaliste uurimistööde konkursse, et elavdada avalikkuse huvi põhjalikumalt analüüsida seoseid maksuteooria ja -poliitika ja maksustamise praktiliste rakenduste vahel.

Konkurssi korraldab sihtasutus Maksumaksjate Liidu Fond ja üritust toetavad Eesti Maksumaksjate Liit, AS PricewaterhouseCoopers ning Advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous.

2014. aasta maksundusalaste uurimistööde võistlusele esitati kokku 19 tööd, sealhulgas 7 magistritööd, 8 bakalaureuse- või lõputööd ning 4 uurimistööd. Võistlustöid hindas EML juhatuse ja nõukoja liikmetest ning toetajate esindajatest koosnev komisjon. Komisjon otsustas anda auhinnad järgmistele töödele:

Magistritööd:

I koht

The neutral treatment of discount vouchers under the EU VAT law and the new Proposa, autor Erle Laasberg (Maastrichti Ülikool)II koht

Käibemaksu fiskaalne efektiivsus Euroopa Liidus ja Eestis, autor  Stella Suurorg (Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskond)III koht

Euroopa Liidu käibemaksudirektiivis sätestatud digitaalselt osutatavate teenuste käibemaksuga maksustamise regulatsiooni vastavus OECD raamtingimustele, autor Karli Kütt (Tartu Ülikooli õigusteaduskond)IV koht:

Mitteresidentidele makstavate pensionide tulumaksuga maksustamine Eestis, autor Riita Oidsalu (Tallinna Tehnikaülikooli sotsiaalteaduskond)

Õiguserialade lõpu- ning uurimistööd:

I koht

Tallinna reklaamimaksu kohtupraktika analüüs, autor Anna Kure (Tartu Ülikooli õigusteaduskond)II koht

Käibemaksudeklaratsiooni lisaga seotud halduskoormus, autor Piret Zahkna (Sisekaitseakadeemia)III koht

Juhatuse liikme vastutus maksuõiguses, autor Gea Raissar (Tartu Ülikooli õigusteaduskond)

Majanduserialade lõpu- ning uurimistööd:

I koht

Investeerimiskonto kasutamine eraisiku väärtpaberitehingutes, autor Rainer Loopere (Tartu Ülikooli majandusteaduskond)II koht

Avalik-õiguslike rahaliste nõudmistega seotud probleemid täitemenetluses: kohtutäiturite näitel, autor Carina Helimets (Tallinna Majanduskool)III koht

Püsiva tegevuskoha maksustamine Eestis, autor Eveli Stahelstrauch (Tallinna Majanduskool)

Auhinnaliste kohtade saajatele määratakse rahalised stipendiumid (magistritööde kategoorias 600, 500, 400 ja 300 eurot, bakalaureusetööde kategoorias 300, 200 ja 100 eurot). Ülejäänud osavõtjad saavad ergutusauhinnana ajakirja MaksuMaksja aastatellimuse.

Auhinnad antakse võitjatele üle EML maksukonverentsil 24. septembril 2014 Eesti Rahvusraamatukogus. Võitjad saavad lisaks tasuta pääsme PwC maksukonverentsile 30. oktoobril. Kõik tööd tehakse huvilistele kättesaadavaks EML raamatukogus. Parimate tööde kokkuvõtted avaldatakse ajakirjas MaksuMaksja.

Selleaastane konkurss jääb viimaseks, sest Riigikogu võttis hiljuti vastu tulumaksuseaduse muudatused, mille kohaselt ei ole edaspidi enam võimalik maksta tulumaksuvaba stipendiumi teaduse, kultuuri või spordi valdkonnas saavutatud tulemuse tunnustamiseks.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700