4. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ligi: riigi raamatupidamine on saanud heasse korda

"Esimest korda ajaloos on riigieelarve täitmise aruanne rida-realt võrreldav eelarve täitmise aruandega," tunnustas rahandusminister Jürgen Ligi eelmise majandusaasta koondaruannet.

Täna kiitis valitsus heaks riigi 2013. aasta majandusaasta koondaruande riigi tegevuse, finantsseisu ja -tulemuste kohta koos riigikontrolli järeldustega. Aruanne koosneb tegevus- ja raamatupidamisaruandest ning sisaldab andmeid riigi, kohaliku omavalitsuse, valitsussektori ja avaliku sektori kohta tervikuna, selgitas rahandusministeerium.

„Esimest korda ajaloos on riigieelarve täitmise aruanne rida-realt võrreldav eelarve täitmise aruandega, mis on suur edasiminek riigi raamatupidamisel. Riigi rahanduse läbipaistvus paranes sellega oluliselt ning kulude kontroll lihtsustus,“ ütles Jürgen Ligi. „Tulemus kiidab meie riigi raamatupidamise korraldajaid, kes tunnustusavaldustest teenimatult kõrvale kipuvad jääma. Ka riigi aruandlus üldiselt on saanud heasse korda. Majandusnäitajatest positiivsemad on kasvanud tööhõive ning palgad.“

2013. aastal olid riigile laekunud tulud 7,7 miljardit eurot ja riigi poolt makstud kulud 7,6 miljardit eurot. Kassapõhised tulud ületasid kulutusi 30,2 miljoni euro võrra.

Eelmise aasta lõpul oli riigil varasid kokku 12,5 miljardi euro väärtuses, suurenedes aastaga 0,8 miljardi euro võrra. Sealjuures vähenesid likviidsed varad (raha ja lühiajalised finantsinvesteeringud) 0,2 miljardi euro võrra. Riigi konsolideeritud kohutused olid samal ajal 5,5 miljardit eurot, suurenedes aastaga 0,5 miljardi euro võrra (sellest 0,3 miljardit eurot moodustas laenukohustuste suurenemine).

Riigikontrolli hinnangul on raamatupidamise aastaaruanne olulises osas õige ning riigi majandustehingud sooritatud lähtuvalt riigieelarve seadusest, 2013. aasta riigieelarve ja 2013. aasta riigieelarve seaduse muutmise seadusest.

Valitsus esitab 2013. aasta majandusaasta koondaruande riigikogule kinnitamiseks lähiajal.

Autor: Äripäev, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700