30. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Norra miljardär pageb maksupopulismi eest Rootsi

Norra multimiljardär Per G. Braathen kolib oma kontserni nn Norra populistliku maksupoliitika eest Rootsi, kus äritegemise keskkond on palju mõistlikum, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Per G. Braatheni investeerimisfirma Braganza käive on ligi 10 miljardit Rootsi krooni ja see tegutseb transpordisektoris. Kontserni kuuluvad näiteks lennufirmad Malmö Aviation ja Sverigeflyg. Äri sai alguse 1938. aastal Norras asutatud perefirmast.

Nüüd kolitakse Rootsi ja selle otsuse üheks oluliseks põhjuseks on Norra maksupoliitika. Per G. Braatheni sõnul on ettevõtte tulumaks Norras liiga kõrge ning varamaks täiesti väärastunud. Rootsis kaotati varamaks 2007. aastal, Norras on see alles.

Miljardäri sõnul pole tal midagi maksude maksmise vastu, kuid Norras on varamaksust saanud pidur ettevõtluse arendamisele. Üsna sageli juhtub, et ettevõtjal tuleb varamaksu tasumiseks võtta dividende, selle asemel, et kasum ettevõttesse tagasi investeerida ja töökohti luua. Ja ka dividendidelt tuleb maks maksta.

Norra poliitikutele on varamaks oluline, et näidata, kuidas nad riigi heaoluühiskonna eest hoolitsevad, uriseb miljardär. Viimase 20 aastaga väga rikkaks läinud riik on tema sõnul valel kursil. Selle asemel, et riigi sotsiaalsetele probleemidele püsivaid lahendusi leida, kasutatakse hoolimise demonstreerimiseks n-ö võtan rikastelt ja jagan vaestele mudelit. Et see ettevõtlust pärsib, sellele vilistatakse.

Norra süsteem ei ole jätkusuutlik, kui riik tahab suuredki ettevõtted oma riigis hoida. Praegu on nii, et pea iga kord, kui mõni Norra firma edu saavutab ja kasvama hakkab, müüakse see välismaale. Nagu äsja juhtus pumbatootjaga Frank Mohn, mille ostis Rootsi Alfa Laval.

Rootsi eeliseks peab Per G. Braathen, et sealse majanduspoliitika alustalasid mõistetakse enam-vähem ühtemoodi parteide üleselt. Nii ei karda ta eriti ka Rootsis lähenevaid valimisi, kus ennustatakse võimuvahetust.

"Ma tunnen ennast kindlana, et ka sotside juhitud valitsus mõistab toimiva ettevõtluspoliitika tähtsust," ütles ta. Norras oleks kõhedus suurem.

Norrasse tagasi kolida miljardär ei kavatse. Samuti ei kavatse ta kolida maksuparadiisi.

Rootsi maksusüsteemi kohta loe lisa SIIT

 

 

Autor: Sirje Rank, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700