9. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ligi: maksukoormust tuleks tööjõult mujale kanda

ELi rahandusministrite kohtumisel tutvustas uus eesistuja Itaalia oma tegevusprogrammi, mille prioriteetideks on majanduskasvu soodustamine ja tööpuuduse vähendamine ning struktuurireformidega jätkamine.

Itaalia eesistumisajal algab Euroopa 2020 kasvu ja tööhõive strateegia ülevaatus. Ministrid avaldasid toetust kehtivatele strateegia eesmärkidele, milleks on tööhõive, teadusuuringute, kliima ja energeetika, hariduse edendamine ning vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastane võitlus. Tähelepanu on vaja pöörata eesmärkide rakendamisele. Strateegiat arutavat ministrid ka järgnevatel kohtumistel.

Lisaks on Itaalia prioriteetide seas ka majanduskasvu rahastamine, mida tuleb soodustada ja mitmekesistada, kaasates nii ELi ja Euroopa Investeerimispanga vahendeid kui erainvesteeringuid.„On tähtis, et majanduskasvu soodustamise retoorika tähe all ei hakataks lõdvendama fiskaalreegleid. Neist  kõrvalehoidmine viis Euroopa kriisi ja üle 90% võlakoorma juures on see veelgi ohtlikum.  Kasvu saab Euroopas tagada struktuursete reformide ja soodsa ettevõtluskeskkonnaga,“ ütles rahandusminister Jürgen Ligi. "Euroopa on teadvustanud ka tööjõu kõrge maksukoormuse probleemi, mis võiks aidata ka Eestis maksukoormust tööjõult mujale kanda".Tööjõumaksudest räägiti eilsel euroala ministrite kohtumisel. Euroopa Komisjoni (komisjon) hinnangul ei ole maksukiilu ehk tööandja makstavate tööjõukulude ning töötaja netopalga vahe vähendamisega viimastel aastatel edasi liigutud. Enne kriisi kahanenud maksukiil on nüüd taas kasvama hakanud. Kõrge maksukiiluga kaasnevad näiteks töötuse- ja heitumuse lõksud ning kulukonkurentsivõime vähenemine.Lisaks arutasid ministrid põgusalt pangandusliidu eelnõusid ning said ülevaate pankade varade hindamise ja stressitestide läbiviimise hetkeseisust. Eilses eurorühmas räägiti veel samuti pangandusliidust ning Kreeka majandusprogrammi rakendamise seisust. 

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700