1. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käibemaksu tagastamise tähtaeg võib pikeneda

Maksukorralduse- ja käibemaksuseaduse muutmise seadus, mille järgi pikendatakse käibemaksu tagastamise tähtaega seniselt 30 päevalt 60-le, läbis teise lugemise.

Reformierakondlasest riigikogu liige Remo Holsmer tutvustas täna riigikogu erakorralisel istungil maksukorralduse- ja käibemaksuseaduse muutmise seadust, mille järgi pikendatakse käibemaksu tagastamise tähtaega 30 päevalt 60-le. Isamaa ja Res Publica Liidu liige Peeter Laurson tegi ettepaneku tähtaja pikenemist mitte vastu võtta, kuid ettepanek riigikogus toetust ei saanud.

Laursoni sõnul tekitab käibemaksu tagastamise tähtaja pikendamine ettevõtjatele ebamugavust, sest maksuamet võib sedasi ettevõtjate käibemaksu kinni hoidma hakata.

Holsmer märkis aga, et seadusemuudatus aitab vähendada piiriüleseid maksupettusi ja ausate ettevõtjate jaoks ei muuda tähtaja pikenemine midagi. „95% tagastusnõuetest täidetakse maksuameti poolt nelja tööpäeva jooksul,“ lausus ta.

Pikemat tähtaega on Holsmeri sõnul ennekõike vaja juhtudeks, kui maksuamet soovib täiendavad aega selleks, et saada vastuseid teiste riikide institutsioonidelt, kus päritakse aru. „Praegu seaduses olev 30 päeva on teatud juhtudel liiga lühike selleks,“ ütles ta.

Peale tähtaja pikenemise viiakse seadusesse kaubandus-tööstuskoja algatusel sisse ka muudatus, mille järgi hakatakse maksuameti kodulehel kajastama ettevõtete riigile tasutud makse.

Autor: Eliisa Matsalu, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700