9. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: sotsiaalmaksu lae kehtestamine vältimatu

Nõustamisettevõtte KPMG sõnul on sotsiaalmaksu lae puudumine üks tegur, mis pärsib Eesti konkurentsivõimet ning paneb innovaatilistes sektorites tegutsevad välisinvestorid vaatama pigem Läti poole, kus sotsiaalmaksu arvestatakse vaid kuni 3866-eurose brutokuupalga pealt.

 „Sotsiaalmaksu lae kehtestamine looks ettevõtetele võimaluse kaasata kõrgelt kvalifitseeritud välistööjõudu ning see soodustaks kõrget lisandväärtust loovate kaupade ja teenuste arendamist. Eesti maksusüsteem muutuks siis soodsamaks teadusmahukates ning innovaatilistes sektorites tegutsevatele ettevõtetele, kes praegu vaatavad meie regioonis pigem Läti poole, kus kehtib nii sotsiaalmaksu lagi kui ka täiendavad maksusoodustused R&D ettevõtetele,“ ütles KPMG Baltics OÜ maksuvaldkonna juht Joel Zernask.

Ka finantskonverentsil Big4 2014 korraldatud kiirküsitlus näitas, et Eesti tööjõumaksude arengu vallas eelistasid osavõtjad eeskätt sotsiaalmaksu lae kehtestamist, teatas küsitluse korraldanud KPMG Baltics OÜ.

Tööjõumaksude osas tuli oma eelistus valida viie variandi seast. Sotsiaalmaksu lae kehtestamist kolmekordse keskmise brutopalga ulatuses pooldas 41 vastanust 13, järgnesid maksusoodustuste kehtestamine väikeettevõtetele ja start-up’idele (10 häält), maksuvaba miinimumi tõstmine (9), üksikisiku tulumaksumäära langetamine (7) ning ajutistelt Eestis töötavate välismaa spetsialistide palkade tulu- ja sotsiaalmaksu alandamine (2).

Samuti küsiti osalejatelt, et kui Eestil tuleks kindlasti teha üks kolmest maksumuudatusest, milline oleks neile kõige vähem vastumeelne. Kõige rohkem aktsepteeriti kinnisvaramaksu kehtestamist (17 häält), millele järgnesid sõidukimaksu kehtestamine (14) ja astmelisele tulumaksule üleminek (8).

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 155 riigis ning mille liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku üle 155 000 oma ala spetsialisti. KPMG Baltics on üks juhtivaid rahvusvahelisi ärinõustamisfirmasid Baltikumis. KPMG tegutseb Eestis 1992. aastast, siin töötab üle saja ning Baltikumis kokku ligi kolmsada audiitorit ning nõustajat. 

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700