30. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krediidiinfo: maksuameti häbipost on infomüra

Maksu- ja tolliameti idee hakata kodulehel avaldama juriidilistest isikutest maksuvõlglasi nimekirjana mõjutab ettevõtjate krediidiotsuseid vähe, kinnitab Krediidiinfo.

"Maksuvõla info on avalik ja kasutusel juba 1994. aastast. Ka Krediidiinfol on pikaajaline kogemus selle info töötlemisel, seega oskame välja tuua konkreetsed nüansid, kas ja mil määral maksuvõlg krediidiotsust mõjutab," selgitas Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger, lisades, et nende hinnangul tekitaks maksu- ja tolliameti planeeritav häbiposti vormis nimekiri pigem liigset infomüra.

Jäger loetleb kolm põhjust, miks selline nimekiri ei anna olukorrast õiglast ülevaadet.

Esiteks, kui maksuvõlg on väiksem kui 600 eurot (uute ettevõtete puhul) või moodustab vähem kui 1% ettevõtte kuukäibest, on tegemist ajutise võlaga ja see on krediidiotsuse vaatevinklist marginaalne.Näiteks oli kuu alguse seisuga üle 2-aastaste ettevõtete seas maksuvõlglasi 6874, kuid oluliselt suuri võlgu esines vaid 7 protsendil ettevõtetest.Teiseks on krediidiotsuse seisukohast oluline võla dünaamika ehk see, kas võlg on kasvav või kahanev. Selleks tuleb vaadelda vähemalt kahe kuu pikkust perioodi.

Kolmandaks tuleb krediidiotsuse puhul kindlasti vaadata tervikpilti,  sest vaid 29-l protsendil halva krediidihinnanguga ettevõtetel on maksuvõlg. Näiteks on halva krediidihinnangu põhjuseks pigem negatiivne omakapital, juhatuse liikmete seotus probleemsete ettevõtetega, võlad teiste ettevõtete ees (maksehäired) ja muud taolised probleemid.

"Kokkuvõtteks võib öelda, et ainult maksuvõlgade info, eriti kui võlg on väike ja lühiajaline, annab vale signaali krediidiotsuse tegemiseks," selgitas Jäger ja lisas: "Krediidiinfo hinnangul tekitaks maksu- ja tolliameti planeeritav häbiposti vormis nimekiri pigem liigset infomüra."

Autor: Äripäev, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700