5. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Cameron lubab brittidele madalamaid makse

Suurbritannia peaminister David Cameron visandas eile Briti konservatiivide majanduspoliitika põhijooned enne tuleva aasta kevadel toimuvaid valimisi.

Briti majapidamistele, eriti madalama sissetuleku saajatele, lubatakse madalamaid makse. Samuti teatas Cameron, et on valmis aktsepteerima palku uurinud komisjoni ettepanekut tõsta miinimumpalka 3% võrra 6,50 naelale tunnist (7,9 eurot), mis oleks esimene inflatsioonitempost kiirem miinimumpalga tõus Suurbritannias 2008. aastast, vahendas Bloomberg.

"Valitsus ei tohi võtta maksudena pennigi rohkem kui on absoluutselt vajalik," ütles Cameron.

Mõned konservatiivide parlamendisaadikud on survestanud rahandusminister George Osborne'i, et ta maksukärbetest teataks juba siis, kui 19. märtsil avalikustab valitsuse eelarvekava - see on aasta tähtsaim majanduspoliitikadokument.

Maksukärped aitaksid korvata elektrienergia hinna tõusu ning samuti keskpanga baasintressimäära tõusu mõju - viimane on muutunud enne 2015. a mais toimuvaid valimisi järjest tõenäolisemaks.

Nii Osborne kui Cameron on öelnud, et maksukärped puudutaksid eelkõige madala ja keskmise sissetulekuga majapidamisi.

Briti eelarveuuringute instituut teatas jaanuari lõpus, et viis aastat läheb veel aega, enne kui brittide elatustase jõuab tagasi kriisieelsele tasemele.

Võimule tulekust 2010. aastal on Cameroni konservatiivide ja liberaalsete demokraatide koalitsioon kärpinud ettevõtte tulumaksu, mis peaks nüüd aprillist alanema praeguselt 23 protsendilt 21%-le. Kõrgeimat tulumaksumäära neile, kes teenivad aastas üle 150 000 naela (182 100 euro) on kärbitud 50 protsendilt 45%-le. Samuti on tõstetud maksuvaba miinimumi.

Kogu võimuloleku aja on järgitud riigieelarve saneerimise sihti - valitsus on tõstnud käibemaksu ja vähendanud avaliku sektori kulusid, kärpides tuhandeid avaliku sektori töökohti. Cameron kinnitas, et kärpekurss jätkub.

Suurbritannia majandus hakkas toibuma läinud aastal. Euroopa Komisjoni prognoosi järgi kasvab Suurbritannia SKP tänavu 2,5%. Võrdluseks prognoositakse Saksamaale tänavu 1,8% ja Prantsusmaale 1% suurust SKP kasvu.

Autor: Sirje Rank, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700