11. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõis: end ehitakse võõraste sulgedega

Ettevõtja Jüri Mõis ütles, et kui avaldada ettevõtete makstud maksud, siis sellisel autahvlil ehitakse end võõraste sulgedega.

Rahandusministeerium koostas seadusemuudatuse, mille jõustumisel hakkab maksuamet kord kvartalis oma koduleheküljel avaldama ettevõtete poolt riigieelarvesse tasutud erinevate maksude summasid.

"Täitsa okei. Minul sellega mingit muret pole, ettevõtjale see ka tüli ei tee ja korraloomisest oleme kõik huvitatud," oli Mõisa esimene reaktsioon. Mõis ei usu siiski, et selline meede maksulaekumisi reaalselt mõjutama hakkab. "Mingil määral võib-olla esimeste kohtade omanikud hakkavad seda tõesti autahvlina võtma, mine sa tea," lisas ta samas. Mõis selgitas, et ettevõttel ei ole konkreetset hinge sees ehk konkreetset nägu. "Kui hakataks isikustama, et kes on rohkem maksu maksnud, siis selle hääl peaks nagu kõvemini kõlama ka, aga seda kardab poliitiline süsteem ju kõige rohkem," märkis Mõis, kes pooldab hoopis füüsiliste isikute tulude avalikustamist sarnaselt Soomele.

Mõisa sõnul tuleb pöialt hoida, et poliitikud ja ametnikud järjekordset maksu-uuendust avalikkusele õigesti müüksid. "Ma tunnen nende pärast hirmu, kuna nende varasemad teod on maksu-uuenduste tutvustamisel olnud väga konarlikud," viitas Mõis ja tõi näiteks ettevõtetele ostetavate autode käibemaksutagastuse piiramise idee, mis tema arvates oli väga õige ja vajalik, kuid täiesti valesti presenteeritud ja seetõttu rikutud.

Mõis tõi välja, et ettevõttepõhine maksumaksjate pingerivi võib olla ka enese võõraste sulgedega ehtimine, sest näiteks käibemaksu saavadki kinni pidada ainult teatud ettevõtjad. "Kui mina ostan leiva ja maksan selle eest koos käibemaksuga, siis Prisma paneb selle oma autahvlile," näitlikustas Mõis.

Ka rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juht Lemmi Oro selgitas, et näiteks tublid eksportöörid ei maksa riigile käibemaksu, sest ekspordivad 0-käibemaksuga. Samuti võib vaielda, kas füüsiliste isikute ehk ettevõtte töötajate tulumaks peaks kajastuma ettevõtete makstud maksude hulgas. Samas saab iga ettevõtja Oro sõnul selgitada, kuidas tema makstud maksud kujunesid.

Kuidas ettevõtete makstud makse tahetakse avalikustama hakata, loe siit.

Autor: Kadrin Karner, Piret Reiljan

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700