Autor: Juuli Laanemets • 3. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõis: ettevõtjad võiksid rohkem makse maksta

Ärimees Jüri Mõis ütles, et astmeline tulumaks toimib äraspidiselt Eestis juba praegu, sest töötaja maksab 57% makse, ettevõtja vaid 26%.

„Erakond, keda mina olen pidanud rongijuhtideks, ei tee tööd, vaid on tegelikult restoranvagunis ja kakleb omavahel,“ rääkis Mõis eelmisel nädalal toimunud majanduskonverentsil.

Mõisa sõnul on töötajate ja ettevõtluse maksustamine Eestis hoopis erinev. „Eestis on loosung: ühetaolised maksud. Äkki tuleks selles suunas ka liikuda?“ küsis Mõis. „Häbi tunnistada, aga mina olen alati öelnud, et miks te ettevõtjaid nii vähe maksustate. Töötaja maksab ju tulumaksu, sotsiaalmaksu, ravikindlustusmaksu – kokku 57 protsenti. Ettevõtja maksab oma marginaalsed maksud ära – 26 protsenti koos luksusmaksuga – ja muid muresid tal pole. Kogu maksuseadus tuleks kompleksselt ette võtta ja suundumus peaks olema see, et ettevõtja ja töötaja maksustamine võrdsustada. Praegu on see üle kahe korra ettevõtja kasuks. Räägitakse, et vaja on astmelist tulumaksu. Astmeline tulumaks on ammu olemas, ainult valepidi – ettevõtja kasuks ja töötaja kahjuks,“ ütles Mõis.

Tema sõnul peab Eesti leidma ühiskonnasisese solidaarsuse, et jagada loodud uut väärtust võimalikult paljude ühiskonnaliikmete vahel, et kõigi talent saaks välja areneda. „Paljudel puudub selleks praegu materiaalne võimalus,“ ütles Mõis.

Mõis astus üles läinud nädalal toimunud Tallinna linna ja Keskerakonna majanduskonverentsil.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700