Juuli Laanemets • 3 veebruar 2014

Mõis: ettevõtjad võiksid rohkem makse maksta

Ärimees Jüri Mõis ütles, et astmeline tulumaks toimib äraspidiselt Eestis juba praegu, sest töötaja maksab 57% makse, ettevõtja vaid 26%.

„Erakond, keda mina olen pidanud rongijuhtideks, ei tee tööd, vaid on tegelikult restoranvagunis ja kakleb omavahel,“ rääkis Mõis eelmisel nädalal toimunud majanduskonverentsil.

Mõisa sõnul on töötajate ja ettevõtluse maksustamine Eestis hoopis erinev. „Eestis on loosung: ühetaolised maksud. Äkki tuleks selles suunas ka liikuda?“ küsis Mõis. „Häbi tunnistada, aga mina olen alati öelnud, et miks te ettevõtjaid nii vähe maksustate. Töötaja maksab ju tulumaksu, sotsiaalmaksu, ravikindlustusmaksu – kokku 57 protsenti. Ettevõtja maksab oma marginaalsed maksud ära – 26 protsenti koos luksusmaksuga – ja muid muresid tal pole. Kogu maksuseadus tuleks kompleksselt ette võtta ja suundumus peaks olema see, et ettevõtja ja töötaja maksustamine võrdsustada. Praegu on see üle kahe korra ettevõtja kasuks. Räägitakse, et vaja on astmelist tulumaksu. Astmeline tulumaks on ammu olemas, ainult valepidi – ettevõtja kasuks ja töötaja kahjuks,“ ütles Mõis.

Tema sõnul peab Eesti leidma ühiskonnasisese solidaarsuse, et jagada loodud uut väärtust võimalikult paljude ühiskonnaliikmete vahel, et kõigi talent saaks välja areneda. „Paljudel puudub selleks praegu materiaalne võimalus,“ ütles Mõis.

Mõis astus üles läinud nädalal toimunud Tallinna linna ja Keskerakonna majanduskonverentsil.

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Marianne Lõhmus
Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700