12. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksunõunik: pettusi ei lahenda ühe paragrahviga

"1000 euro tehingu seaduse" jõustumine ilmestab kahjuks seda, kui vähe mõistetakse riigi poolt maksupettuste tegelikke põhjuseid ja probleeme, ütles advokaadibüroo Rask maksunõunik ja advokaat Villy Lopman.

"Üldiselt öeldes on hämmastav see, kuidas on võimalik arvata, et ühe paragrahvi juurde kirjutamisega on võimalik lahendada selline keeruline probleem nagu seda on käibemaksupettused," märkis Lopman. "Kogu maailma alkeemikud on aastatuhandeid otsinud tarkade kivi, millega kõik kullaks muuta. See pole siiani kellelgi õnnestunud. Meil aga arvatakse, et ühe paragrahviga on võimalik selline ime ära teha."

Ta lisas, et juba täna on maksuhalduril kohati liiga palju infot ning ei suudeta müra ja sisu eristada. "Kui nüüd infomahtu üleöö veelgi suurendatakse, siis kardetavasti on tulemuseks pahupidi silmadega üleõppinud õpilane, kes suudab vaevu enda nime ja aadressi nimetada," märkis Lopman. "Kokkuvõttes tuleks lahendusi otsida väga erinevate nurkade alt, nt pöördmaksustamise laiendamine, käibemaksu määra alandamine, lisatagatiste kehtestamine ja seda kõike tuleks teha valdkonnaspetsiifiliselt."

Ta selgitas, et teiste sõnadega tuleks igale pettuse liigile läheneda vastavalt selle olemusele ja neid lahendusi välja töötades püüda võimalikult kõrgel hoida ausate maksumaksjate moraali.

Riigikogu kiitis täna heaks kolmandal lugemisel olnud käibemaksuseaduse ja raamatupidamise seaduse muutmise seaduse. Eelnõu kehtestab käibedeklaratsiooni lisa, mille kohaselt peavad ettevõtjad hakkama deklareerima ükshaaval kõiki omavahelisi vähemalt tuhande euro suurusi tehinguid.

Autor: Aljona Stadnik, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700