Autor: Juuli Laanemets • 28. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sorainen: ühinemis- ja ülevõtmistehingute aktiivsus Baltimaades taastub

Sügisel Baltikumis läbiviidud uuring näitas ettevõtjate kasvanud huvi enamusosaluse müümise-omandamise vastu. Lootust on, et lähiajal võiks Balti riikides suuremahuliste tehingute aktiivsus kasvada.

Kolmandat aastat Balti riikide ettevõtete seas läbi viidud ühinemiste ja ülevõtmiste (M&A) turu-uuringu tulemused  loovad positiivseid ootuseid kogu regiooni majandusarengule - suurenenud on nende ettevõtete arv, kes plaanivad laieneda teiste Balti riikide ettevõtetega ühinemise või ülevõtmise teel. Teistest regioonidest vaatavad siinsed ettevõtjad jätkuvalt SRÜ suunas (sh nt Valgevene, Venemaa, Aserbaidžaan, Armeenia). Samas huvi Skandinaavia ja muu Euroopa vastu on võrreldes eelmise aastaga vähenenud.

„Võrdluses eelmise kahe-kolme aastaga, mil majanduskriis põhjustas turul küllaltki negatiivset meeleolu, on see aasta toonud M&A turule suuremat aktiivsust ja rohkem erakapitali tehinguid,“ kommenteeris Soraineni M&A ja erakapitali töörühma juht Toomas Prangli. Asjaolu, et suurenenud on nende ettevõtete arv, kes on avatud potentsiaalsetele headele võimalustele, lubab järgmisel aastal turule tuua suuremat dünaamikat.

Selle aasta M&A turu-uuringu alusel on oodata kõige rohkem aktiivsust just Leedust, kus huvi M&A tehingute vastu on märgatavalt kõrgem, kui teistes Balti riikides keskmiselt. Üle 60% Leedu on kindel või üldine huvi teise äriühingu ülevõtmise osas. Lisaks 40% müüksid oma äriühingu või selle osa, kui neile tehtaks piisavalt atraktiivne ostuettepanek.

Võrreldes eelmise uuringuga on nii ülevõtjad (52%) kui müüjad (34%) märksa enam huvitatud tehingutest, mis hõlmavad enam kui 50% ettevõtte aktsiatest. Kontrollpaki müümisest on huvitatud eelkõige keskmise suurusega ettevõtted, kelle aastakäive jääb 5-20 mln euro vahele.

M&A tehingu tulemusel nähakse peamiselt võimalust kasvatada ettevõtte efektiivsust. Vähenenud on eesmärk seeläbi uutele turgudele siseneda. Soov tehingu tulemusel ettevõte rahavoogusid tugevdada on kasvanud kaks korda võrreldes eelmise aastaga.

Advokaadibüroode roll ühinemiste-ülevõtmiste juures on kasvanud aasta-aastalt, mida näitab ka nende vastajate arvu vähenemine, kes ei pea üldse vajalikuks välise nõustaja kaasamist tehingu läbiviimisesse.

Balti M&A turu-uuring viidi läbi septembris-oktoobris advokaadibüroo SORAINEN poolt koostöös Balti meediaväljaannetega Äripäev, Dienas Bizness ja Verslo Žinios kolmandat  aastat järjest. Turu-uuringu käigus küsitleti enam kui 100 Eestis, Lätis ja Leedus tegutsevat ettevõtet.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700