8. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käibemaks pidurdab maksulaekumise kasvu

Septembri  tagasihoidlikuma maksulaekumise kasvu põhjustas eelkõige käibemaksu ja juriidilise isiku tulumaksu laekumise vähenemine võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Üheksa kuuga on eelarvesse kogutud maksutulu 3,79 miljardit eurot, mida on 6,7 protsenti ehk 238 miljonit eurot enam kui mullu sama ajaga. Septembris suurenes maksulaekumine 1,3 protsenti 413,1 miljoni euroni.

Riigieelarvest on täidetud 75,4 protsenti aastaks plaanitust – kõige rohkem on prognoosi ületanud juriidilise isiku tulumaks, mida on juba üheksa kuuga laekunud 106,5 protsenti eelarves oodatust.

Käibemaksuga  maksustatava käibe kasv on aeglustunud pikemat aega, kuid augustis asendus kasv langusega. Käibed vähenesid võrreldes 2012. aasta augustiga 1,5 protsenti ning see avaldus ka käibemaksu kogulaekumises, mis vähenes 9,5 protsenti. Kahanemise peamine põhjus on väiksemate ettevõtlussektorite käivete langus - suuremate sektorite deklareeritud käibed samas suurenesid (v.a ehitus) ning ka jaemüügi kasv ületab viimastel kuudel seitset protsenti. Septembris oli tavapärasest väiksem ka impordilt tasutava käibemaksu laekumine. Lisaks käivetele mõjutas laekumist negatiivselt ka eelmiste kuudega võrreldes suurenenud käibemaksutagastuste maht. 

Aktsiise laekus septembris 72 miljonit eurot ja pool sellest moodustas kütuseaktsiis. Üheksa kuuga on laekunud 590,4 miljonit eurot ning võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on laekumised kasvanud 2,1 protsenti. Kuigi suurima osakaaluga kütuseaktsiisi laekumine on kolme kvartaliga vähenenud 1,1 protsenti, oli septembris laekumine siiski viimaste aastate suurim – 36,2 miljonit eurot. Seejuures deklareeritud bensiini kogused vähenesid viimasel kuul 9,2 protsenti, mida kompenseeris diisli ja eriotstarbelise kütuse kasv vastavalt 11,3 protsenti ja 6 protsenti.

Diisli osakaalu suurenemine deklareeritud kütuste kogumahus on olnud pikaajaline trend. Arvestades diiselmootoriga autode suure osakaaluga uute sõidukite müügistatistikas, võib eeldada selle jätkumist. Üle mitme kuu vähenesid septembri laekumiste põhjal sigarettide deklareeritud kogused. Sellele vaatamata on üheksa kuuga tubakaaktsiisi laekunud üle eelarves oodatud taseme ja aktsiisilaekumise kasv on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga olnud 4,7 protsenti. Alkoholiaktsiisi laekumised vastavad eelarve ootustele ning septembri lõpuks on täidetud 74,3 protsenti aastaks planeeritust.

Autor: Sven Kirsipuu, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700