Autor: Juuli Laanemets • 7. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: pea 80% tööstusettevõtetest ootab ka tänavu käibe suurenemist

Swedbanki tänavusest tööstusettevõtete uuringust selgus, et sektor on jätkuvalt mõõdukalt optimistlik – 79% ettevõtetest prognoosib käibe kasvu, hinnates selle suuruseks keskmiselt 8,1%, märkis Swedbanki ettevõtete panganduse juht Robert Kitt tänasel uuringu tutvustusel.

Kitti sõnul pööratakse samas enam tähelepanu efektiivsusele, kuna ligi pooled investeeringutest plaanitakse suunata just selle tõstmisele. „Kuigi oodatav käibekasvu number on madalam kui meie eelmise aasta uuringus (87%), viitab see siiski tööstusettevõtete jätkuvale kindlustundele. Teame, et Eesti ekspordi maht elaniku kohta on jõudmas Skandinaavia tasemeni – jäädes Soomest maha vaid 8 protsendiga. Tänavune uuring annab lootust, et see vahe veelgi väheneb – tööstusettevõtete oodatav ekspordi osakaal käibest on 74%, seejuures plaanivad seda osakaalu kasvatada rohkem kui pooled küsitletud ettevõtetest,“ rääkis Kitt.

Tema sõnul uuriti sel aastal spetsiaalselt, kui süsteemne on ettevõtete lähenemine ekspordi kasvatamisel või kuivõrd nähakse ekspordis pigem puhvrit kohaliku turu kõikumistele. „Selgus, et tööstussektori kontekstis on meie ettevõtjatel olemas konkreetsed ekspordiplaanid, mida ka süsteemselt ellu viiakse. Seejuures loodab kolmandik ekspordi kasvule panustavatest ettevõtetest teha seda läbi uutele turgudele sisenemise,“ märkis Kitt. Mõnevõrra vähem pööratakse tema sõnul tähelepanu uute toodete arendamisele – vastavalt 22%.

„Tänavuse uuringu üks huvipakkuvamaid avastusi on kindlasti see, et kui kokku plaanib investeeringuid teha 73% ettevõtetest, siis ligi pool investeeringutest plaanitakse suunata just efektiivsuse kasvatamiseks,“ rõhutas Kitt. Tema sõnul võib näha siin seost ka kvaliteetse oskustööjõu kättesaadavusega – uuringu kohaselt tunnistati oskustööjõu nappimist eelkõige suurettevõtetes ja rasketööstuses. „Tööturu ootustele vastates plaanivad tööstusettevõtted tõsta palku sel aastal 3-8%. Kuid arvestades, et Eesti tööstus vajab nutikamat tootmist ja eelkõige insenertehnilisi teadmisi, on palgakasv teatud töökohtade puhul paratamatu,“ märkis Kitt.

Uuringu kohaselt plaanib suurimat kasvu ehitusmaterjalide tööstus, väikseimat puidutööstus. Ekspordile soovitakse kõige rohkem panustada toiduainetööstuses, mis on alamsektoritest ka seni väikseima ekspordi osakaaluga.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700