Autor: Juuli Laanemets • 26. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühishange annab rahalise võidu

Tõnis Hintsov, PROLOG´i juht, julgustab ettevõtteid tegema ühishankeid, et nii hoida oluliselt raha kokku. Need, kes koostööd ei tee võivad tulevikus välja surra, julgustab ta konkurentsitihedas Eestis ettevõtteid.

Logistikauudiste Ühishangete seminaril räägiti, et standardseid kaupu on kõige kindlam osta läbi ühishanke. Hintsov toob näiteks koopiapaberi tellimuse, kus isegi väike ettevõte saab läbi hankeprotsessi suurettevõtte hinda.

Hintsov ütles, et ühiselt hankides tuleb arvestada toodete sortimendi laia pakkumisega. Seega peavad kliendid, kes läbi ühishanke soovivad teenust või kaupa osta, eelnevalt tutvuma toodete spetsiifiliste kirjeldustega. Selgitama välja millistele nõudmisele nende soovitud toode peab vastama. Koopiapaber on lihtsaim näide standardsest kaubast ning iganädalane tarne üle Eesti on juba hinna sees.

Ühishangete korraldamisel toob Hintsov välja loetelu teenustest ja toodetest mida tasuks nii ettevõttele hankida. „Kontoritarbed, -masinad, printeri toonerid – pakutavad hinnasoodustused  võivad olla suured (kuni 50%) võrreldes jaehindadega või märkimisväärne allahindlus protsent  pakkuja kodulehel olevast hinnakirjast. Arvutid ja IT- seadmed, kuigi eelnevalt vajaks selline hange hädasti ametikoha põhist standardit“, toonitas Hintsov. „Autokütuse ühishankel on vaja eelnevalt kontrollida kas kütusefirma omab vastavas piirkonnas tanklaid. Soodsaim hind võib olla märkimisväärne, 4-6 senti allahindlust tankla „päevahindadest“.

Loetelu jätkub pikalt: kütteõlid, kus minihinnakonkursid 1 või 3 kuuks, joogivesi, toiduained (toitlustusasutustele), ehitusmaterjalid, autorehvid (probleemiks on hinna ja kvaliteedi hindamine), majapidamistarbed ja –keemia, liiklusvahendid sh sõiduautod, kontorimööbel, jäätmekäitlusteenus.

Teenused, mida võiks kasutada läbi ühishanke: reisiteenused – iga teenuse osas hinnapäringu minikonkurss, kindlustusteenused –koguteenuse parim hind, side-, turva-, koristus-, ja raamatupidamisteenused; autopesu ja autoteenindus.

„Ühishanked annavad suurt efekti väikestele hankijatele, kellel pole eelnevat kompetentsi“, julgustas Hintsov kuulajaid ja toob näiteks elektrihinna ühishanked.

Hintsov ütles, et olenemata sellest kas ettevõte tegutseb era- või riigisektoris võiksid firmad kaaluda ühishanke tegemist, et saada endale parimat hinda, sest säästetud summad võivad kujuneda muljetavaldavaks. Säästmine tuleb ka läbi tööjõuressursi minimiseerimise, lahendatud logistika ja transport hinna sees.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700