Autor: Juuli Laanemets • 25. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas neljapäev on lühendatud tööpäev?

Selle aasta pikad lihavõttepühad tekitavad küsimuse, kas neljapäeval, 28.märtsil on lühendatud tööaeg?

Töölepingu seaduses §53 on tööaja lühendamise kohta toodud tähtpäevade lühike loetelu:

uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnevat tööpäeva lühendab tööandja kolme tunni võrra.

Seega puhkepäevad rahvus- ja riigipühade tõttu, mille eel ei kohaldata lühendatud tööpäeva, on 2013. aastal järgmised:

? 29. märts – suur reede (reede)? 31. märts – ülestõusmispühade 1. püha (pühapäev)? 1. mai – kevadpüha (kolmapäev)? 19. mai – nelipühade 1. püha (pühapäev)? 24. juuni – jaanipäev (esmaspäev)? 20. august – taasiseseisvumispäev (teisipäev)? 25. detsember – esimene jõulupüha (kolmapäev)? 26. detsember – teine jõulupüha (neljapäev)

Lühendatud tööpäevad 2013 on:

? 23. veebruar (laupäev), sest 24. veebruar on iseseisvuspäev, Eesti Vabariigi aastapäev (pühapäev)? 22. juuni (laupäev), sest 23. juuni on võidupüha (pühapäev)? 23. detsember (esmaspäev), sest 24. detsember on jõululaupäev (teisipäev)? 31. detsember (teisipäev), sest uus aasta esimene päeva on riigipüha

2013. aastal on tööpäeval 8 riigipüha (vaba päeva) ja 2 lühendatud tööpäeva.

Riigipühal tehtava töö hüvitamine on reguleeritud Töölepinguseaduses §45:

(1) Kui tööaeg langeb ööajale (kell 22 kuni 6), maksab tööandja töö eest 1,25-kordset töötasu, kui ei ole lepitud kokku, et töötasu sisaldab tasu ööajal töötamise eest.(2) Kui tööaeg langeb riigipühale, maksab tööandja töö eest 2kordset töötasu.(3) Tööandja ja töötaja võivad kokku leppida ööajal või riigipühal tehtava töö hüvitamise lisa vaba aja andmisega erinevalt paragrahvi lõigetes 1 ja 2 sätestatust.

Töölepingu terviktekst on nähtav SIIT.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700