Autor: Juuli Laanemets • 20. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM: tootjahindade kasvu veab toiduainetööstus

Statistikaameti andmetel tõusid töötleva tööstuse tootjahinnad veebruaris eelmise kuuga võrreldes 0,4 protsenti. Eelmise aasta veebruariga võrreldes olid hinnad keskmiselt 1,6 protsenti kõrgemad.

Ka Euroopa teistes riikides on hinnatõus olnud tagasihoidlik, mis tuleneb eelkõige suhteliselt nõrgast nõudlusest. Seetõttu on ekspordi- ja impordihinnad püsinud üsna stabiilsena.

Keskmisest suurem hinnatõus iseloomustas veebruaris kummi- ja plastitööstust ning keemiatööstust, kus hinnad kasvasid aastases võrdluses vastavalt 6,2 ja 5,1 protsenti. Samuti jätkus tugev hinnakasv toiduainetööstuses, kus aastaga kallines toodang 5 protsenti ja kuuga 1,4 protsenti. Allharudest andsid suurema panuse hinnatõusu lihatööstus ja kalatööstus, samas suurima osakaaluga piimatööstuses kallines toodang tagasihoidlikumas tempos.

Ekspordi- ja impordihindades toimusid veebruaris sarnased muutused. Aastaga hinnad langesid keskmiselt vastavalt 0,7 ja 0,3 protsenti, ent eelmise kuuga võrreldes hinnad tõusid 1,3 ja 0,7 protsenti. Nii ekspordi- kui ka impordihindade tõusu kuises võrdluses mõjutas enim nafta kallinemine maailmaturul. Samas aastaga olid naftasaaduste hinnad ühed suuremad kukkujad.

Kuigi ekspordihinnad aastaga kokkuvõttes ei tõusnud, siis paljud tööstusharud suutsid müüa oma tooteid välisturgudele kõrgemate hindadega kui eelmisel aastal. 6 protsenti tõusid väljaveohinnad plasti- ja kummitööstuses, 5 protsenti toiduainetööstuses, 3 protsendi piiresse jäi aga hinnakasv tekstiili-, paberi- ja masinatööstuses. Elektri ekspordihind langes aastaga ligi viiendiku ja naftasaaduste ekspordihind peaaegu kümnendiku võrra.

Impordihinnad pöördusid veebruaris esimest korda üle pika aja aastases võrdluses langusse. Enim, 8 protsenti, kahanesid naftasaaduste sisseveohinnad. Aastatagusest madalamate hindadega osteti sisse ka tekstiiltooteid, metalle, ehitusmaterjale ja elektroonikakaupu. Suuremate aastakasvudega, võrdselt 4 protsenti, olid põllumajandussaaduste ja metalltoodete impordihinnad.

Veebruaris prognoosis ligi 70 protsenti Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringus osalenud tööstusettevõtjatest, et lähikuudel müügihinnad ei muutu. Hinnatõusu nägi ette üle veerandi küsitletutest, suuremad ootused on jätkuvalt joogitootmises ning kummi- ja plastitööstuses. Toiduainetööstuses on olukord mõnevõrra rahunenud, veebruaris olid sektori esindajate hinnangud sarnased töötleva tööstuse keskmistele näitajatele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700