Autor: Juuli Laanemets • 26. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet jagab infot pakendi aktsiisimaksudest

MTA korraldab koos keskkonnainspektsiooni ning taaskasutusorganisatsioonidega infopäeva, et suurendada ettevõtjate teadlikkust pakendite ja pakendijäätmete käitlemise ning pakendiaktsiisiga maksustamise vallas.

MTA ning keskkonnainspektsioon teevad juba kolmandat aastat tõhusat koostööd selle nimel, et tagada pakendijäätmete taaskasutamise kohustuse ja pakendiaktsiisi seaduse täitmine. Eelmisel, 2012. aastal määrati kontrollide tulemusena täiendavalt juurde 166 300 eurot pakendiaktsiisi, millest on laekunud 136 000 eurot ehk 82%.

MTA kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendiku sõnul ei ole pakendiaktsiisi eesmärk riigieelarve täitmine, vaid eelkõige keskkonnakaitse ja igal ettevõttel on võimalik ise pakendeid kokku korjates või taaskasutusorganisatsioonide abiga aktsiisimaksmist vältida. „Samas on praktika näidanud, et küllalt suur osa kontrollitavatest ettevõtetest tegutsevad endiselt teadmatuses ja mõnede ettevõtjate jaoks on kehtiv seaduseregulatsioon pakendijäätmete osas jätkuvalt suureks üllatuseks,“ tõdes Lemendik.

„Näiteks üks ettevõte, mis soetab Euroopa Liidu riigist toiduõli pudelites ja müüb neid edasi, arvas et mingit pakendit tal ei teki. Kuid seadusandluse järgi on õlipudel pakend ja maaletooja vastutab nende kogumise ja taaskasutamise eest,“ lisas Lemendik.

Paaritunnisel infopäeval tutvustatakse pakendid ja pakendijäätmealast seadusandlust, käsitletakse pakendiaktsiisiga maksustamise põhimõtteid ja pakendiettevõtjate kohustusi pakendite ja pakendijäätmete käitlemisel, samuti antakse ülevaade sellekohasest statistikast.

Tasuta infopäevale on saab registreeruda maksu- ja tolliameti veebilehel: http://www.emta.ee/koolitused.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700