Autor: Juuli Laanemets • 17. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: käibemaksumäärad maailmas endiselt tõusevad

Valitsused tõstavad endiselt riigi tulude kasvatamiseks kaudseid makse (nt käibemaksu) ning langetavad investeeringute ligimeelitamise huvides ettevõtte tulumaksu, näitab KPMG Internationali iga-aastane maksu-uuring Corporate and Indirect Tax Rate Survey.

KPMG Baltics OÜ teatel tõusis uuringu kohaselt 2012. aastal kaudsete maksude keskmine määr globaalselt 0,17 protsendipunkti võrra 15,5 protsendile  ning ettevõtte tulumaksu keskmine langes maailmas 0,09 protsendipunkti võrra 24,43 protsendile. Euroopa Liidus tõusis kaudsete maksude keskmine määr rohkem kui globaalselt: 0,37 protsendipunkti 21,13 protsendile. Samas vähenes ettevõtte tulumaksu keskmine määr 0,02 protsendipunkti 22,6 protsendile.

“Tänavu on oodata kaudsete maksude tõususuuna jätkumist, kuna valitsused vajavad majanduse taastumiseks lisaraha, kuid ettevõtjate riiki meelitamise nimel hoitakse ettevõtte tulumaksumäärasid pigem languses. 2013. aastal tõusis käibemaks näiteks Soomes (nt standardmäär 23 protsendilt 24le) ja Küprosel,“ kommenteeris KPMG Baltics OÜ maksu- ja õigusteenuste juht Joel Zernask.

Zernask lisas, et samas püsis ettevõtete keskmine tulumaksumäär peaaegu samal tasemel ning mitme riigi 2013. aasta eelarved näevad ette nimetatud maksude vähendamist – näiteks Rootsis (26,3lt 22 protsendile), samuti Tais, Mehhikos ja Ecuadoris.

Kõige kõrgem ettevõtte tulumaksu määr kehtis 2012. aastal Araabia Ühendemiraatides (55 protsenti), kuid praktikas seal ettevõtted tulumaksu ei maksa. Suuruselt järgmised määrad on Ameerika Ühendriikides (40 protsenti) ning Jaapanis (38,01 protsenti). Ettevõtte tulumaks on madalaim Montenegros - üheksa protsenti  -  ning paljude riikide maksumäär on kümme protsenti – näiteks Albaanias, Bulgaarias, Makedoonias.

Kõige kõrgemad käibemaksumäärad on Ungaris (27 protsenti), Islandil (25,5) ning Rootsis, Taanis, Norras ja Horvaatias (25 protsenti). Arubal on väikseim käibemaks – 1,5 protsenti, järgnevad mitmed viieprotsendilist käibemaksu küsivad riigid nagu näiteks Jaapan, Kanada, Nigeeria ja teised.

Eri riikide maksumääradega saab tutvuda KPMG veebirakenduse abil aadressil SIIN.  Uuringuga saab tutvuda siin.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700