Autor: Juuli Laanemets • 17. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuritegevus kasvas Harju-, Hiiu-, Järva-, Rapla- ja Võrumaal

Justiitsministeeriumi koostatud kuritegevuse baromeetri üheteistkümne kuu andmetel püsib kuritegude üldarv kerges languses, vähenedes eelmise aastaga võrreldes kolme protsendi võrra.

Üheteistkümne kuuga registreeriti 38 041 kuritegu, mida on 1122 võrra vähem kui aasta tagasi. Võrreldes eelmise aastaga on kuritegude arv kasvanud 89 kuriteoliigi puhul ja vähenenud 109 puhul.

Justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul on kuritegude üldarvu vähenemine positiivne ja head meelt teeb asjaolu, et langus on olnud püsiv. „Languse taga on peamiselt varavastaste kuritegude vähenemine ning eriti varguste arvu langus. Kindlasti mõjutab see trend oluliselt ka inimeste turvatunnet. Loodame, et nii inimeste endi tähelepanelikkus kui politsei ja prokuratuuri töö aitavad veelgi vähendada inimeste vara vastu suunatud kuritegusid,“ lausus justiitsminister.

Varavastastest kuritegudest on enim vähenenud vargused, mida registreeriti üheteistkümne kuuga Eestis 17 341, mis on ligi 7 protsendi ja 1251 juhtumi võrra vähem kui 2011. aasta samal perioodil. See on ühtlasi ka kõige suurema langusega kuriteoliigiks. Eelkõige on tähelepanuvääriv mullusega võrreldes vähenenud sõidukivarguste arv. Poevarguste ja eluruumist toimepandud varguste arv on jäänud eelmise aastaga samale tasemele. Suurenemist näitab statistika nende varguste puhul, mis on toime pandud sõidukist.

Enamlevinud varavastastest kuritegudest on mullusega võrreldes märkimisväärselt vähenenud ka röövimiste arv (12%); samas kelmuste arvus 2012.aastal olulist langust toimunud ei ole – neid registreeriti 2011. aastaga võrreldes ühe protsendi võrra enam.

Isikuvastaste kuritegude puhul on enim, 473 kuriteo võrra (11%), suurenenud kehalise väärkohtlemise juhtumite arv. Samas tuleb arvestada sellega, et nende kuritegude arvu kasv tuleb peamiselt Harjumaa arvelt. Ilma Harjumaata oleks nende kuritegude registreerimine võrreldes mullusega vähenenud. Harjumaa kuritegude arvu kasvu taga on  Põhja prefektuuri muutus perevägivalla juhtumite lahendamisel.

Seevastu on endiselt vähenemas raskemate vägivallakuritegude arv. Tapmisi ja mõrvu registreeriti üheteistkümne kuuga 74, see on 18 protsendi  ehk 16 juhtumi võrra vähem kui eelmisel aastal.

Registreeritud kuritegude arv kasvas Harju-, Hiiu-, Järva-, Rapla- ja Võrumaal ning vähenes kõigis teistes maakondades.

Justiitsministeeriumi analüüsid ja kogutav statistika on kättesaadav SIIT.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700