Autor: Juuli Laanemets • 19. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänasest KOV´ide tegevus internetis jälgitav

Tänasest on kõigil huvilistel võimalik tutvuda Eesti omavalitsuste finantstervise ja -kulutustega internetiaadressil www.riigipilv.ee. Tegemist on Rahandusministeeriumi ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel ning Elioni kaasabil valminud teadaolevalt maailmas esimese omataolise pilveteenuse pilootprojektiga.

Projekti eesmärk on tuua riik kodanikule lähemale ja muuta kohaliku tasandi juhtimine kogu riigis läbipaistvamaks.

„Kuigi vastavalt Eestis kehtivatele seadustele on erinevad riigi andmekogud olnud huvilistele kättesaadavad ka varem, on nendega tutvumine olnud siiski sedavõrd tülikas ja aeganõudev, et seda on ette võetud vaid väga konkreetsete töiste vajaduste puhul,“ selgitas Andrus Jõgi Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonnast. „Et muuta andmed mugavalt kättesaadavaks kõigile kodanikele, olemegi koostöös Elioniga loonud virtuaalserveri põhise lahenduse ehk tõstnud kõik omavalitsuste finantsandmed pilve, kust igaüks saab neid nüüd omakorda vaadata, alla laadida, võrrelda ja analüüsida.“

Elioni arendusjuht Enn Saar märkis, et seda teenust luues pidas Elion silmas seda, et andmed oleksid tõesti lihtsalt ja kiirelt kättesaadavad ja kasutatavad. „Ja kuna andmed asuvad nö pilves, saab neile ühekorraga ligi väga suur hulk inimesi, sõltumata ajast ja nende asukohast. Väga oluline aspekt, millele teenust arendades tähelepanu pöörasime oli ka see, et sinna saaksid kolmandad osapooled oma rakendusi juurde luua ning teenus vastaks tulevikuvajadustele, võimaldades näiteks hankida andmeid korraga paljudest erinevatest riiklikest andmebaasidest,“ lisas Saar.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi nõuniku Andrus Aaslaiu sõnul on pilvepõhised teenused väga suur samm edasi IT-riigi arendamisel. „Kuigi teised riigid on meile e-riigi arendamises tõsiselt kuklasse hingama asunud, on just pilvepõhised inforakendused need, mis võimaldavad praegu luua täiesti uue kvaliteedi,“ märkis ta. „Meie andmeil pole veel mitte ükski teine riik sellises mahus ja tasemel oma kõigi omavalitsuste rahalist seisu ja kulusid avalikult nähtavaks ja analüüsitavaks muuta suutnud. Tahaks loota, et tegu on riigi e-teenuste virgumisega ka laiemas plaanis.“

Aaslaiu sõnul ootab riik, et loodud baasfunktsionaalsusega pilverakenduste külge hakkaksid aktiivsed kodanikud looma ka oma mugavuslahendusi ja võtaksid osa riigihalduse arengust kodanikuinitsiatiivi korras enda kanda. Esimene selline lahendus on juba olemas. Elioni pilverakenduse edasiarendus nimega LEO (Läbipaistav Eesti Omavalitsus) on juba tänasest kättesaadav aadressil www.juhtimisinfo.ee ja selle on tootnud Infovara. Infovara juhatuse esimehe Maigi Peeduli sõnul on siiski tegu nn kommertslahendusega, mis jääb esmakokkulepete alusel kõigile tasuta kättesaadavaks vähemasti 2012 aasta lõpuni. „Tegu on mugavusteenusega, mis on ehitatud Elioni rakenduse külge ja mis oma kasutusmugavuselt on veelgi kasutajasõbralikum,“ märkis Peeduli.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700